Cünüp iken tutulan oruçlar geçerli midir?

Merhaba ben 20 yaşındayım bu güne kadar tuttugum oruçlarda hata yaptıgımı anladım günah oldugunu biliyordum fakat orucun bozuldugundan emin degildim oruçlarımın çogunu cünüp bir şekilde tuttum abdesliyken bilerek cünüp olupta tuttuklarım da oldu bunlar için kefaret varmış ama ben ayni şeyden orucu 2 kere bozup kefaret verildigini de bilmiyordum şimdi benim bu güne kadar tutmuş oldugum oruçlar kabul olur mu yoksa hepsini tekrardan tutmam gereklimi birde ben sürekli nafile orucu tutmak istiyorum geçmişteki bu oruçlarımdan dolayı tutsam kabul olurmu ne yapmam lazım bana bir yardımcı olursanız çok sevinirim.

Öncelikle bozduğunuz orucun kaza mı keffaret mi gerektiğini bilmek gerekir.Şöyleki oruçlu iken bilerek yemek içmek ve cinsel ilişkiye girmek orucu bozar ve keffaret gerektirir.

Cünüp olarak başlanıp tutulan oruç geçerli olur.Zira orucun şartları arasında gusül abdesti olması şartı yoktur.Ancak cünüplükten gusletmek ise,farzdır.Bir namaz vakti geçecek kadar cünüp kalmak haramdır.

Ancak abdestli olarak oruca başlayıp daha sonra bile isteye kendi kendini İstimna (masturbasyon ,sürtünme vesair)yaparak cünüp eden kimsenin orucu bozulur.Tam bir cinsi ilişki olmadığından keffaret olmayıp sadece bir gün kaza gerekir.(bazı görüşlerde keffaret gerektiği söylense de fetva gerekmediği yönündedir)Ayrıca kendini bu şekilde cünüp etmenin haram olduğunu ,özellikle de mübarek bir ayda oruçlu iken yapıldığından ayrıca günah olduğunu da bilmek gerekir.Peygamber Efendimiz (s.a.v.)Efendimiz bu kimseleri lanetlemiştir.

Eğer kastettiğiniz orucunuzun bu şekilde bozulduğu ise,her cünüp oluşunda tuttuğunuz oruçlar bozulduğundan gününe gün olarak hesaplayıp bozulan oruçlarınızı kaza etmeniz farzdır.

Ancak dokunmaksızın kasıtsız sadece bakmak veya düşünmek ile kişi cünüp olursa o zaman oruç bozulmaz.kaza da gerekmez.Gece uykusunda ihtilam (rüyalanma)olarak cünüp olan kimsenin de orucu bozulmaz.Bundan dolayı bir günahta yoktur.Bu kimseler gusül abdestini alarak orucunu tutmaya devam eder.

Nafile oruç tutmaya gelince kaza orucu borcu olan kimse nafile oruç tutabilir.Bu aynen kasaba borcu olan kimsenin manavdan alışveriş yapmasına benzer.Ancak kaza oruçları kişinin üzerine farz olduğundan en kısa zamanda borçlar hesaplanıp eda edilmelidir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..