Ramazan,oruç ve gusül hakkında.

İyi günler Hocam.. ALLAH (C.C.) sizlerden RAZI OLSUN, bizlere çok faydanız var.. Kafama takılan bazı hususlar var ve hemen sorulara geçiyorum.. sorularımda ne demek istediğimi umarım anlayabilirsiniz.. Umarım bıkmadan usanmadan ve anlayarak beni okur, içimdeki bu şüpheleri, tereddütleri aydınlatır, bir şeklde beni rahatlatırsınız…

1-Hocam, guslederken kirden temizlenme işini önce yada sonra yapmalı deniyor ya, misal cünüpken, önce yıkanıp sonra abdest alsak , yıkanırken yada durulanırken, abdestten önce bir sürü saç teli yada kıl vs.. bizden ayrılıp durulanırken akıyor gidiyor.. ee, abdeste geçmeden bu saç tellerinin vs. lerin vücuttan ayrılması günah yada mekruh değil mi? Öncesinde de abdest alamıyorum, içim rahat etmiyor yıkanmadan, çünki saçlarımda saç köpüğü, saç kremi, vs. oluyor..
O yüzden; Ben şu şekilde yapıyorum Hocam, bu uygun mu, yani guslüm kabul oluyor mu acaba?
Duşa girince saçımı şampuanlıyor sonra vücudumu lifliyorum misal, sonrada o halde iken, durulanmadan yani, hemen ağzıma burnuma su veriyor ve abdestimi alıyorum.. Bu şeklde yapınca bence hem abdestimi almış oluyorum hemde saçımdaki ve vücudumdaki köpükler gitmiş oluyor, gerçi iyice durulamak için bir müddet belki oyalanıyor, biraz fazla su harcıyor da olabilirim ama..
Demem o ki, bu şeklde saçımız ve vücudumuz köpüklüyken hemen abdeste başlasak ve abdest alırken bir yandan da saç ve vücut yıkanır ve köpüklerde giderse bu şeklde abdestim kabul olmuş olur mu?

2-Yüzümüzde bazen köpük yada şampuan oluyor ve ağzımızı burnumuzu bu köpüklü sularla yıkayabiliyorum bazen… Bunun da bir sakıncası var mı? Umarım anlatabildim..

3-Ramazan ayında misal sahurdan sonra yatıp sabah uyandığımızda, yada gün içnde uyuyp uyandığımızda, ihtilam olduğumuzu anladık.. O halimizle akşam ezanına kadar bekleyipte, iftardan sonra yani orucu açtıktan sonra banyoya girip gusül abdesti alsak, o günki orucumuz kabul olmuş olur mu yine de?
Sahurdan sonra, bir şeklde uykuda ihtilam olan akşama kadar öyle dursa da iftardan sonra yıkansa, abdest alsa orucunu yine de tutmuş olur mu? O ruç geçerli midir? (umarım sorumu anladınız hocam, cevabını verirseniz çok sevinirim)

4-Ramazan da oruçken yüzümüze ve dudaklarımıza güneş kremi de sürebilir miyiz?
Yani şöyle ki sayın Hocam;
Piyasadaki bazı kremlerin farklı tatları (aromatik tatları ) yada kendilerine has değişik tatları oluyor.. Dudaklarımızı bu kremlerle kremlediğimizde, gayri ihtiyari gün içinde defalarca bu aromatik tatları yani dudaklarımızı yalayıp yutuyoruz.. Bu tatlar midemize indiğinde orucumuzu bozuyor mu? Oruçken bu tarz kokulu ve aromatik tattaki kremleri kullanabilir miyiz Ramazanda, yoksa dudaklarımıza sürmeyelim mi?

5- Son olarak, yine Ramazanda oruç iken, sabahları yüzümüze compact fondöten (yani yarı sıvı-yarı katı hafif pudra formunda fondöten) sürsek,

Bu dediğim compackt pudraları, fondötenleri misal burnumuza da sürüyoruz her tarafına, ucuna kenarlarına vs.. Haliyle nefes aldığımızda burnumuzdan içeri belki bu kapatıcıların tozları, parçaları giriyor ve midemize inebilir.. :/ bunların burnumuzdan midemize inmesi, bu tarz compackt fondöten yada sırf toz fondöten yada toz allıkların nefes alırken burnumuzdan tozları, parçaları içeri girip mideye ulaştığında ramazan orucumuz bozulur mu?

6-Aynı durum sıvı föndötenler içinde geçerli midir?

Ramazan orucunu tutarken ve bunları bu şeklde kullanırken bu durumlar illaki yaşanacaktır, oruca zararı var mıdır?
Bu şeklde olsa dahi bizler yine de bu tarz föndötanları yada toz allıkları ramazan orucunu tutarken de kullanabilir miyiz?
Veee… Bu sorularım misal Ramazan orucu içindi..
Bunların hepsi diğer kaza oruçları, nafile oruçları ve diğer tüm oruçlar içinde geçerli midir?

(umarım içimdeki şüpheleri, tereddütleri anlayabilir ve benm anlayacağım, içimin gayette rahat edeceği tarzda bana güzel güzel cevaplar verebilirsiniz sayın Hocam..)

Şimdiden çok, pek çok teşekkür ederim.. Çünki ramazan geldi ve benm içim inanın hiç rahat değil…
Dua ve selametle..

1-Gusül abdesti temizlenmeden önce veya sonra alınır diye bir şart yoktur.İkiside caizdir.Ancak önce almakta fayda vardır.Zira gusle niyet edilip gusül abdesti önce alınırsa banyonun sonuna kadar vücutta ıslanmamış ve yıkanmamış yer kalma riski kalmaz.Zira guslün şartı ağız ve burna su vermekle birlikte hiç kuru yer kalmaksızın bütün vücudu ovalayarak yıkamaktır.Böylece vücuttan dökülen kıl ve tüylerinde temiz olarak ayrılması hususunda içiniz rahat olur.Kaldı ki, zaten vücuttan kendiliğinden dökülen tüy ve kıllardan kişi mesul değildir.

-Saçta bulunan saç köpüğü ve kremlere gelince,bu kremler deri üzerinde saç diplerinde tabaka oluşturan ve suyun cilde temasına mani olacak türden bir şey değilse,gusül esnasında zararı olmaz.Önemli olan saç diplerini yıkamaktır.

Gusülde kadınların saçının diplerini yıkaması yeterli olur.
Ümmü Seleme (r.anha)’dan rivayete göre, şöyle demiştir: Resulullah sallallahu aleyhi ve seleme, “Ey Allah’ın Rasûlü saçımı sıkıca örmekteyim gusül abdesti için bu örgüleri çözeyim mi?” Buyurdular ki: “Hayır, başına üç sefer su akıtman yeterlidir, sonra tüm vücudunu yıkarsın böylece temizlenmiş olursun.” (Müslim, Hayz: 58, (330); Tirmizi, Taharet, 77; Ebu Davud, Taharet, 99)

-Tabi bu köpük ve kremler deride tabaka oluşturup suyun cilde temasına engel teşkil ediyorsa o zaman evvela başını bu kalıntılardan arındırıp ondan sonra gusül abdesti alınması gerekir.O zaman guslün sonra alınması daha uygun olur.

-Eğer önce yıkanmayı tercih ediyorsanız gusül abdestini vücudunuz köpüklü iken değilde durulandıktan sonra gusül almak daha uygun olur.Zira ağız ve burun köpüklü iken mazmaza ve istinşak yani ağız ve buruna gerektiği şekilde yeterli su verilemeyebilir.

2-Burada kastettiğiniz şey sabun ve şampuan kalıntısının gusle mani olup olmadığı ise ,bunlar ciltte tabaka oluşturmadığından suyun cilde temasına dolayısıyla gusle mani değildir.

3-Oruçlu iken uykuda ihtilam olmak guslü bozar fakat orucu bozmaz.Zira gusül orucun şartlarından değildir.Tutulan oruç geçerli olur.Ancak bu durumda (cünüp halde) kişiye gusül abdesti almak fardır.Bir namaz vakti geçecek kadar cünüp halde durmak ve guslü terk etmek haramdır.Oruçlu olmak gusül abdesti almaya mani değildir.

-Bu durumda yapılması gereken Oruçta olsa gusül abdestini alıp oruca devam etmektir.Zira bir taraftan ibadet ederken diğer taraftan haram işlenmez.Ancak oruçlu iken gusül abdesti alırken orucun bozulma ihtimaline karşı ağız ve burna çok su çekmede aşırıya kaçmadan boy abdesti alınmalıdır.

4-Oruçlu iken yüz ve vücudun herhangi bir yerine krem sürülebilir.Bu orucu bozmaz.Ancak tadı ve kokusu olan şeylerden uzak durmak ve özellikle dudağa sürmekten kaçınmak gerekir.Zira bu durum orucu bozmamakla birlikte bozma ihtimali bulunduğundan mekruhtur.

5-İster sıvı olsun ister katı olsun fondoten sürmek orucu bozar diyemeyiz.Ancak Orucu bozacak veya bozulmasına sebep olacak her şeyden sakınmak gerekir.Bunlar orucun sevabını eksiltir.

Bu sayılanların hepsi ister farz olsun ister nafile bütün oruçlarda hüküm aynıdır.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..