Ramazanda Mukabele Hatmi

müslümanlar ramazanda mukabeleye gidiyorlar.ancak mukabelede uyulması gereken bazı hususlar varmıdır.örneğin hafız kuranı okurken bizlerde sesli olrak takipmi etmeliyiz yoksa sadece kuranı gözucuyla takipmi etmeliyiz.ayrıntılı bir şekilde anlatırsanız sevinirim .kuanı hocayla okurken bazen kaçırabiliyoruz.mukabele demek biri okur biri sadece takip eder diye biliyoruz .ozmanda hatim etmiş olmuyoruz.hatim için kendimiznde okuması gerektiğini biliyoruz öyleyse yapılan mukabelelerde dinleme sevabımı kazanmış oluyoruz kuranı gözucuyla takip ettiğimizde.saygılarr.

Mukabele Karşılıklı okumak demek olup Ramazan Ayında Peygamber (s.a.v.)Efendimizin işlediği sünnetlerindendir.Mukabele okunurken içinden göz ile takip edilir.Ancak sesli olarak okunmaz.Zira o zaman okunan kur'anı Kerim dinlenmemiş olur ki,Kur'an okunurken dilemek farzdır.Okumak ise sünnettir.Elbetteki burada farz olana riayet etmek gerekir.

Mukabele takip ederken ,Hocanın okuduğu ayeti kaçırdığımız zaman bir şey lazım gelmez.Çünkü bu bizatihi hatim olmayıp mukabele hatmidir.Yani bir kişi okurken diğerleri onu dinler okuması gerekmez.

Mukabele yaparak okunan hatim elbette kişinin her ayeti ve her harfini kendi okuduğu Kuranı Hatmiyle kıyaslanmaz.Ancak mukabele dinlemek ile de hatim indirmiş gibi sevap verilir.Ayrıca mukabele hatmi dinleyen kimse Hem Kur'anı göz ucuyla da takip etse,okumuş sevabı okuyanı dinlediği için farz olan dinleme sevabı kazanmış olur.

Ancak Ramazan ayında sadece mukabeleye giderek mukabele hatmi ile yetinmeyip okumayıbilen her kesin tek başına okuyarak hatim indirmesi lazımdır.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..