Sahura Kalkıp Niyet Etmesek Oruç Geçerli olur mu?

sahura kalksak ama niyet etmesek tuttugumuz oruc kabul olur mu?Niyetsiz oruç tutulur mu?

Her ibadette olduğu gibi oruç tutarken de niyet etmek şartttır.Sahura kalkmak kalben bir niyet olsa da bu niyeti dil ile de tekrar etmek gerekir.

Her günün orucu için ayrı ayrı niyet etmek icap eder.Oruca niyetin vakti akşamdan itibaren başlayıp sahur sonuna kadar yani imsak kesilinceye kadar devam eder.

Ancak Ramazan orucu zamanı muayyen olduğundan sahurda niyet etmyi unutanlar sabahleyin kaba kuşluk vaktine (öğleye bir saat kalana kadar) kadar niyet edebilirler.Ancak bu vakitte de niyet etmeyi unutanların orucu kaza etmesi gerekir.Zira niyet orucun kabulünün şartlarındandır.

Bazıları ramazan orucana niyet etmeye gerek yok sahura kalkmak zaten bir niyettir derler.O zaman bu söze göre gece sahura kalktığı halde ertesi gün herhangi bir sebeple oruç tutmayan kimse orucu bozmuş olacağından hem kaza hem keffaret icap eder.yani kalkmak niyet ise ertesi gün oruçlu kabul edilir ki,bu taktirde orucu bozmuş olurlar.Bu onların bu sözünü çürütür.


Orucun farzı,Yani kabul olmasının şartları 3'tür.

1-Niyet etmek.Ramazan orucunda öğlene kadar niyet edilebilir.Ancak öğleden sonraya bırakılırsa oruç olmaz.

2-Niyetin ilk ve son vaktini bilmektir.Yani niyetin ilk vaktinin imsak,son vaktinin de öğlene kadar olduğunu bilip ona göre hareket etmelidir.

3-İkinci Fecir'den(imsak)itibarenmgüneş batıncaya(iftar vakti,akşam ezanı) kadar,orucu bozan şeylerden kendini tutmaktır.Oruca başlama zamanına "imsak" orucu açma zamanına" iftar" denir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..