Sahura Kalkamayan ve Niyet etmeyi unutanın Orucu

ramazan ayı içinde sahura kalkmayı unuttum fakat niyet etmeden oruç tutmaya devam ettim.(öğle vaktine kadar niyet edildiğini bilmediğim için, ramazan ayında zaten olağan bir durum düşüncesi ile hareket ettim, tutmamak zaten hiç aklımda değildi) bu şekilde tuttuğum oruçlar kabul olunmaz mı

Niyet etmek orucun farzlarındandır.Bütün ouçlarda niyet etmek şarttır.Bazı oruçlarda gece niyet etmek şart olduğu halde bazılarına kuşluk vaktine kadar da niyet edilir.

Ramazan orucunun vakti belli olup,Bu yda başka oruç tutulamayacağından ramazan ayında sahura kalkmak kalben niyet etmek olarak kabul edilmiştir.

Ancak sahura kalkmayan kimsenin akşamdan niyet etmesi kalkmayı düşüdüğü halde kalkamayan kimsenin muhakkak sabahleyin niyet etmesi şarttır.Aksi taktirde o günlerin kazası icap eder.

Ayrıca ramazan ayının başında bir kere oruca niyet etmek yeterli olmayıp her gün için ayrı ayrı niyet etmek icap ederki,her gün sahura kalkmakta bir niyettir.

Eğer ramazan ayında niyet etmeden veya kalbi niyet kabul edilen sahura kalkmadan tutulan orucun geçerli olmasını olağan kabul edecek olursak;belli sebeplerden (iğn vurdukmak gibi )oruç tutmayacak kişiler o gün oruçlu kabul edilmesi gerekirki,iğneyi vurduğu için orucu bozmuş olması ve aynı zamanda keffaret ödemesi icap eder.

Bunun içindir ki,oruç için niyet edilmesi oruç için başlangıç ve şart kılınmıştır.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..