Zekatta ev parası asli ihtiyaç mı?

zekat hususunda bazıları asli ihtiyaçlarından başka hususunu şöyle anlıyor.mesela 80 gr altın veya o değerde parası var ama kendine ait evi olmadığı için 1 sene geçse bile zekat vermez diyor.böylemi anlaşılmalı asli ihtiyaç?

Hayır asli ihtiyaç ile kastedilen bu değildir.Zekatta asli ihtiyaç bir senelik yiyecek içecek,ve yakacaktır.

Bir kimsenin bu asli ihtiyaçlarından (sayılanlardan)fazla 80 gr altın veya o değerde birikmiş parası veya bu değerde ticaret malı varsa üzerinden bir sene geçtikten sonra bu mallar zekata tabiidir.bu malların sahibine kırkta bir zekat farzdır.

Şimdi şer-i şerifte zenginlik ölçüsü kişinin evinin olup olmadığına göre hesaplanmaz.Zira evinin olması zenginlik ölçüsü olsa o zaman evi olupta (anadan babadan kalma)muhtaç kimselere de zekat farz olması icap eder.Kişinin evnin olup olmaması zekatı etkilemez.

Zekatta kişinin kendi oturduğu ev ve kullandığı araba da asli ihtiyaç olarak kabul edilmiştir.Ev ve arabaya ticaret amaçlı kullanılmadığı müddetçe zekat düşmez.

Ancak kişinin elinde ev almak için biriktirdiği 80 gr altın veya bu değerde parası varsa üzerinden bir yıl geçtikten sonra bu parayı eve çevirmediği müddetçe zekat düşer.Ev aldıktan sonra ev asli ihtiyaç sınıfına girer. Ev zekat düşmez.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..