Muharrem (Aşure) Orucu Tutarken Yasak olan Şeyler

Muharrem orucu tutarken yasak olan şeyler.Muharrem orucunda yasak olan şeyler.Muharrem orucunda yapılması ve yenilmesi yasak olan şeyler.Aşure orucunda yasak olan şeyler

Muharrem orucu aynı ramazan ayı orucu gibi tutulur.Ramazan ayı orucunu bozan ve yasak olan herşey Muharrem ayı orucunu da bozar.

Oruç,İmsak kesildikten itibaren güneş batıncaya (akşam ezanına)kadar yeme ,içme ve cinsi münasebetten uzak durarak tutulurGün içinde oruçlu iken bu filleri işlemek bütün oruçları bozucudur.Ancak iftardan sonra bu sayılanların hepsi yapılabilir.

Fakat alevilere göre 12 imam orucu adıyla tuttukları Muharrem ayı orucunu bozan şeyler farklıdır.Onlar bu ayda oruç tutarken canlı olan ve canlıolma ihtimali olan hiç bir şeyi oruç müddetince yemedikleri gibi oruç açıldıktan sonrada yemezler. Gündüz eşler arası cinsi münasebetten uzak durdukları gibi gecesindede uzak dururlar.Ayrıca diğer yasak olan şeyleri şöyle sıralayabilirizi:

-Su içilmez (Ancak hoşaf, ayran vb. sulu gıdalar alınabilir ama bardakla, tasla kafaya dikilerek içilmez, kaşık kullanılarak içilir.)
-Çamaşır yıkanmaz.
-Tıraş olunmaz.
-Sigara, içki içilmez.
-Hayvan kesilmez, et yenilmez.
-Soğan-sarımsak-yumurta yenilmez
-Ağaç kesilmez.
-Böcek öldürülmez.
-Kokulu maddeler koklanmaz.
-Cinsel ilişki olmaz. (Oruç açıldıktan sonra da)
-Süslenilmez.
-Aynaya bakılmaz.
-Türkü söylenmez.
-Oyun oynanmaz.
-Düğün olmaz.
-Cem yapılmaz. (Cemlerin 48 Perşembe yapılmasının nedeni de budur) l Kimi yörelerde oruç tuz yalayarak açılır.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..