Kimler Mucize Gösterebilir?

Mucize sadece Peygamberlere mi verilir?Hz.Alinin bir mucizesi varmıdır?Mucize kim tarafından meydana gelir?

Mucize insanı aciz bırakan olağan üstü hallerdir ki,mucize Ancak Peygamberlerden sadır olur.Peygamber olmayan veliyyullahtan sadır olan hallere ise keramet denilir.Hz.Ali Peygamber olmadığına göre ondan sadır olan olağan üstü hallere ancak keramet denilir.

Mucizeyi Peygamberler nübüvvet davasını ispat ve doğrulamak amacıyla gösterilirler. Herhangi bir olayın mucize olabilmesi için onun nübüvvet görevi verilmiş kişilerin elinde ortaya çıkması gerekir.

Mucize gerçekte Allah’ın fiilidir, “peygamber mucizesi” denilmesi mecazîdir. Mucizenin, tabiat kanunlarının çok üstünde ve onlara aykırı olması, iddiaya uygun olarak ortaya konulması, bir yalanlama ya da inkârdan sonra meydana gelmesi ve insanoğlunun aciz kaldığı bir olay türünden gerçekleşmesi gerekir.

Mucizeler peygamberin Allah elçisi olduğunu gösteren alametlerdir. Peygamber olmayan mucize gösteremez. Başka insanlar ne kadar âlim ve akıllı da olsalar mucize göstermekten âcizdirler.

Allah’ın izni olmadan hiçbir peygamber mucize gösteremez. Tabiat olaylarına aykırı her olay mucize değildir.

Mucize Allah tarafından Peygamberlerin dâvasına bir tasdiktir.

Her peygamberin zamanına göre peygamberlik davasını ispatlayan bazı harikuladeleri, mucizeleri vardır: asanın yılana çevrilmesi gibi. Musa Aleyhi selamın zamanında sihir yaygındı.

Bunun için, Musa Aleyhisselam Allah’ın izniyle sihirden daha üstün ve baskın olarak bir mucize getirip, sihirbaz muhataplarını iman etmek zorunda bıraktı. İsa Aleyhisselam zamanında tıp yaygındı.

Bunun için, İsa Aleyhisselam tıptan daha üstün ve baskın olan bir mucize getirdi: Allah’ın izniyle ölüyü diriltti.

Resûlullah Aleyhisselamın zamanında ise, fesahat ve belagat yaygındı.

Bunun için, Resûlullah Aleyhisselam bir fesahat ve belagat mucizesi olan Kur’ân-ı Kerîm’i Allah’tan telakkî edip getirdi.

Peygamberimiz Aleyhisselamdan önceki peygamberlerin mucizeleri kendilerinin vefatlarıyla sona ermiş, onları o zaman hazır bulunanlardan başkaları da görmemişlerdir.

Peygamberimiz Aleyhisselamın mucizesi olan Kur’ân-ı Kerîm ise kıyamet gününe kadar devam edecektir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..