Kefaretmi Güne Günmü?

hocam ben gece sahura kalktım ama niyet etmedim. sabahleyin nefsime uydum eşimle birlikte oldum. bunun hükmü nedir. (eşim cok zayıf oldugu için oruç tutmuyor

Ramazan ayında oruç tutmak için sahura kalkmak kalben niyet etmektir.eğer sahurda ertesi gün oruç tutmayacağını düşünerek bu niyetle yemek yemişse bir şey lazım gelmez.Ancak kişi Ramazan genelinde (adet olarak)oruç tutacağı zaman sahur yapıyor ve dil ile niyet etmese bile oruç tutuyor(çünkü ramazanda dil ile niyet etmek şart değildir sahura kalkmak yeterlidir.) ise bu kişinin oruçlu olduğu ve oruca başladığını gösterir ki,bu durumda bilerek oruç bozulmuş olur ve hem kaza ve hemde keffaret gerekir.


Zira ramazan ayında sahur yapmayı alimler kalbi niyet olarak görmüşler ve kişinin sahura kalkmasını oruç için niyet olarak yeterli görmüşlerdir.Sahura kalkamadığı zaman ise, kaba kuşluk vaktine kadar niyet etmeyi şart koşmuşlardır.Niyet etmediği zaman orucu geçerli görmemişlerdir.

Buna göre alimler,sahura kalkmak niyet olarak kabul edildiğine göre aksi söylenmediği taktirde kişi oruçlu olduğundan yaptığı her şey orucu bozar demişlerdir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..