Düğün İçin Biriken Paraya Zekat Düşer mi?

Selamunaleykum, bekarım evlilik hazırlığı yapıyorum, 26.000 lira param (ıkı yıl çalışmayla bırıktırdığım) 10 tam altın (ata altınım) var. ev almak için bırıktırıyorum, nışanlımın yaklaşık 45.000 lira borcu var,

zekat düşüyormu bana, geçen yıl 100 lira vermişdim, (zekat niyetine) o zaman param çok daha azdı
Allah'a emanet olun...

Aleyküm selam .İslamda asli yiyecek,giyecek ve yakacak gibi bir senelik asli ihtiyaçlardan fazla olaraka nisaba ulaşan yani 80 gr altın veyahut 80 gr altın değerine ulaşan para ve ticaret malına üzerinden bir yıl geçmesi şartıyla kırkta bir olarak zekat vermek farzdır.

Öncelikle bu biriken para ve altınlar şahsınıza ait olduğundan size zekat düşer.Ev için biriktirilmiş olsa bile eve bağlanmadığı müddetçe şeran zekata tabiidir.Zira ev asli ihtiyaç olup zekata tabi değildir.ancak kenardaki ev parasına zekat düşer.

Zekat hesabı yaparken aaltın ayrı para ayrı hesaplanmaz.Altınlar para üzerine ilave edilerek yekün üzerinden hesap yapılır var ise bu meblağdan borç olan kısmı düşülür.Geri kalandan kırkta bir olarak verilir.tahmini bir miktar vermekle zekat yerine gelmiş olmaz.Kuruşu kuruşuna eksiksiz olarak hesaplanmalıdır.

İkinci olarak nişanlınızın şahsına ait olan borcunu eğer siz üstlenip ödemiyorsanız size düşen zekatı engellemez.



Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..