Zekat ve Fitre Ev Ve Düğün Borcu Ödeyene Farz mıdır?

1) Fitre ve zekatin ayni olmadigini biliyorum. Fitre ve Zekat ne zamana kadar verilir belirli bir süresi varmidir.

2) Benim ev borcum ve düğün borcum var taksitlerle ödüyorum.Verecegim Zekata borcunu ödedigim evde dahilmidir.

3) Borclu olduğum durumdada bana fitre ve zekat farzmidir yada hangi sartlarda farz.
4) Eşim 7 aylik hamile dogmamis cocugumun fitresini vermelimiyim ? Esim hamile oldugu icin bebege zarar gelmesin diye oruc tutmadi bunun fitresimi var yoksa orucumu tutmali?
5) zekat borcum oldugu halde bana farzmi ? Zekat verirken ne kadar verecegimi nasil hesap edecegim
( cevaplari net aciklarsaniz daha iyi anlarim şüphede kalmam teşekkürler )

1-Fitre vermenin vakti Bayram namazı kılınıncaya kadardır.Fitre, yiyecek,giyecek ve yakacak gibi asli ihtiyaçlarından fazla 80 gr altın veya değerinde parası veya ticaret malı olan kimseye bayram günü vermek vaciptir.

Fitrenin vakti bayram namazı kılınıncaya kadardır.Ancak daha evvel yani ramazan ayı içerisindede verilebilir.Ancak bayram namazından evvel fitresini vermeyen kimseden bu borç düşmez.Verinceye kadar borçlu kalır.
Fitre bayramdan sonrada verilebilir.Ancak o zaman sevabı azalır.zira (Peygamber (s.a.v)efendimiz "sadaka-i fıtır (Fitre) Bayram namazından evvel verilirse Allah katında en faziletli sadakadır.Ancak Bayram namazından sonraya kalırsa diğer sadakalardan bir sadakadır"buyurmuşlardır.

2-Oturulan ev şer'an asli ihtiyaç kabul edilir.Evin kendisine zekat düşmez.Ancak ev oturulmayıp kiraya verilerek ticaret amacı güdülüyorsa o taktirde evin bir senelik kira geliri üzerine kırkta bir olarak zekat düşer.Evin dışında kenarda altın ,gümüş gibi zekatı kapsayan mallar var ise bunlarda evin bir senelik getirisi üzerine ilave edilip yekün üzerinden kırkta bir olarak hesaplanır ve zekatı verilir.
Ancak evden kira geliri gelse bile hala evin borcu ve artı düğün borcu ödeniyorsa bu durumda Borcun tamamı hesaplanır ve evin getirisinden ve diğer birikmişten düşülür.geriye kalıyorsa kalan miktar üzerinden zekat verilir.Yok eğer geriye birşey kalmıyor hatta borç getiriden yüksek ise bu durumda zaten zekat düşmez.

Ancak şu hususu da unutmamak lazım .Bu borçlar erkeğe ait olup borcun ve ödemenin dışında ayrıyetten hanımında mehri olan veya düğün esnasında takılan ve 80 gramın üstünde olan altınların ayrıca zekatını da vermek kadın üzerine farzdır.

3-Bu kısmı yukarıda da izah etmiştik.Borçlu olan kimsenin borcu hesaplanır ve elindeki nisaba ulaşmış olan geliri veya varsa kenarda altını da hesaplanır içinden borç olan miktar çıkarılır.Borç çıkarıldıktan sonra kalan mal nisaba ulaşıyorsa yani 80 gm altın veya altın değerini buluyorsa zekatı verilir.Nisaba ulaşmıyorsa zekat verilmez.Fitre de zekat ile aynı hükme tabidir.
Ancak fitre şer'an vacip olmasa bile yüklü bir meblağ olmayıp iki öğün yemek parasından ibaret olduğu için sevabından istifade etmek amacıyla vermekte fayda vardır.

4-Anne karnında olup henüz doğmamış çocuğa fitre verilmez.Hamile olan kadın tutamadığı oruçları yerine fidye veremez.Ramazandan sonraki kısa günlerde veyahut çocuğu doğduktan sonra orucu kaza eder.Zira fidye oruç tutamayacak kadar yaşlı ve iyileşemeyecek hastalar için geçerlidir.

5-bu sorunuzun cevabını yukarıda izah ettiğimi zannediyoruz.Borcu olan kimse zekat vermez diye bir şey yok.Kısaca hüküm şu :eğer borcu elinde bulunanlardan (para,altın veya ticaret malı) fazla ise ,zekat düşmez.Ancak mal varlığı,içerisinden borcu çıkarıldıktan sonra hala nisaba ulaşıyorsa yani 80 gram altın değerini buluyorsa o zaman borcu çıktıktan sonra kalan malın kırkta birini zekat olarak vermesi farzdır.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..