Günah İşlemekten Kaçınmanın Yolları

Günahtan kaçmanın yolları.Günah işlemekten kurtulmanın çareleri.Günah işlememek için yapılacak 9 şey..

Günah işlemekten kurtulmanın yolları ve İzlenecek Adımlar:

1) Günaha boyun eğmeyi durdurun

Bazen tüm günahlarımıza ve hatta daha fazlasına boyun eğiyoruz, onları memnun ediyoruz. Ama İslam’ın takip ettiği ölçülü olma yolunu öğrenebiliriz. Elhamdulillah, bu reçeteyi takip ederek, içinde barış olan, mutluluk olan, bereket ve rahmet olan yepyeni birçok hayat bulduk. İtaatsizlik etmeden, geri dönme arzusu olmadan itaat ile birlikte gelen mutluluğu tadıyorlar. Allahu Teâlâ’nın neden kurallar koyduğunu anlamaya çalışın ve bu kuralları takip etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Allahu Teâlâ’nın günahlarından içtenlikle tövbe edenler için rahmetli, merhametli iken, O’na itaat etmeyenler için ise şiddetli bir azabı olduğunun farkında olun.


2
-Allahu Teâlâ için tüm günahlardan sakının.
Allah bize her şeyi vermiş ve karşılığında çok az şey istiyor. Bize karşı nazik ve cömert olanı sevme doğamızda vardır. Allah Teala bize bol, bereketli nimetler verdi, aslında her şeyi verdi. Görme, duyma, konuşma gibi muhteşem bir şekilde işleyen ve bizim hizmetimizde olan uzuvlar; yeme, içme, yürüme, oturma vb. bizim için zenginlik olan hediyeler; yürüyüş, oturma, giyme, barınma, yeme, içme ve pek çokları konforumuz için hizmetimize verilmiştir. Bunların hepsini kullanalım ama bunları bize veren Allah’ı unutmayalım. Peki bu nimetler için teşekkür ediyor muyuz ya da Allah’a karşı hiç minnettarlık gösterebiliyor muyuz? Allah tüm bunların karşılığında bizden itaat etmemizi ve ibadet etmemizi istiyor.

3
-Allahu Teâlâ’nın bizimle olduğunun farkında ve bilincinde olun.
O her şeyimizi izliyor, her şeyimizi duyuyor, her şeyi ve hakkımızdaki her şeyi biliyor. Biz O’ndan hiçbir şeyi gizleyemeyiz; yaptıklarımızı O’ndan saklayamayız. Sonra O’nun huzurunda O’na itaat etmediğimiz için mahçup mu hissetmeliyiz? O’nun iyilikseverliğine, O’nun huzurundayken günahlarımıza bağlanarak nankörlük mü ediyoruz?

4) Meleklerin tüm hareketlerimize şahit olduğunu hatırlayın; davranışlarımızı, hareketlerimizi kaydediyorlar ve ayrıca amel defterlerimizle belgeliyorlar. Kıyamet günü yaptığımız tüm işlerden Allah Teâla'ya karşı sorumluyuz

Bunu da ekleyelim, fiillerimiz ayrıca Resulullah’a da (sallallahu aleyhi vesellem) gösterilecek. Bu yüzden, eylemlerimizin O’nun (sallallahu aleyhi vesellem) için sevinç veya üzüntü kaynağı olup olmadığını düşünmemiz gerekir. Bu şekilde, haramdan korunmayı kolay hale getirecek olan utanç ve tevazu duygusu gelişecektir.

5
-Her gün düşünün
Murakabe, gün boyunca yaptığınız hareketlerle bağlantılı olarak düşünmek demektir. Gün içinde işlerimiz üzerinde, bağışlanma yolunu aramada, eksiklerimizi bulmada, kötü işlerimizden geri dönmek için kararlı olmada fazlaca düşünmeliyiz. Ayrıca iyi işlerimiz için hemen şükretmeliyiz ve onların artması için dua etmeliyiz.

6) Ölüm meleğinin hiçkimseye mühlet vermeyeceği gerçeğini aklınızdan çıkarmayın
“Ölüm meleği mühlet vermez.” gerçeği üzerinde düşünün
Nefsin utanç verici isteklerine itaat ederken, ölüm meleği kişiye gelir ve kişi oradan utanç içinde ayrılır. Allah’ın ona kızgın olduğu bir durumda Allah Teâla’ya döner. Ölen kişi için, ailesi için ve kendisini bu şekilde bulan toplum için bu durum, utanç verici bir durum olur. Allah Teâla bizi günah ifade eden tüm ölümlerden korusun, öyle ki bu çok açık bir gerçektir.

7
-Allahu Teâlâ'nın bize görme, duyma, sağlık, zenginlik gibi pek çok nimet vermesi üzerinde düşünün.
Aslında, Allahu Teâlâ bize verdiklerini alabilir de. O bize O’nun nimetlerine nankörlük edenleri çok şiddetli şekilde cezalandıracağını açıkça belirtmiştir. Yani O’nun bize verdiği hediyelere -görmek, kalp, akıl, uzuvlar- nankörlük etmek, küfretmek günah değil midir?

8) Davranışlarınızın sonuçları üzerinde çok düşünün, tefekkür edin ve birazcık da çaba gösterin. Elhamdulillah hastalıklarınız iyileşir

Allahu Teâlâ’nın O’na itaat etmeyenler için hazırladığı cehennem ateşi gibi cezalarıyla ilgili yazıları okumak size yardımcı olabilir.

9) Mümkün olduğunca İslam alimlerinin toplantılarına katılın ya da onların kaydettiğiniz konuşmalarını dinleyin ve onların kitaplarını okuyun, yararlı topluluklar, arkadaşlar bulun.
Kur’an ve sünneti takip eden dini aktivitelere katılın. İnşaAllah kendinizde büyük gelişme göreceksiniz, ama bunun tek şartı doğru toplulukların içinde olmaktır.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..