Elbise Giymek Sünnet midir?

İc kiyafet olarak Elbise giymek sünnet midir?bolluk da belli bir çizgi var midir?

Elbise giymek sünnettir.İslamda asıl olan tesettürü sağlamaktır.Yani kişi erkek veya kadın olsun zamanın gerektirdiği dilediği renkte ve dilediği modelde kıyafet ile tesettürü sağlayan bir kıyafet tercih edebilir.

Cenab-ı hak Kuranı keriminde:
“Ey Âdem oğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise yarattık. Takvâ elbisesi, işte o daha hayırlıdır.” A’raf sûresi (7), 26 buyurmuşlardır.

Peygamber (s.a.v.) efendimiz Çeşitli renklerde elbiseler kullanmaış ancak en çok beyazı tercih etmiş bizlerede tavsiye etmişlerdir.

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz 'inde elbise giymek hakkında ve özellikle beyaz elbiseyi tercih hakkında hadisi şerifleri mevcuttur.

İbni Abbâs radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Beyaz renk elbiseler giyiniz; çünkü elbiselerinizin hayırlısı beyaz olanlardır. Ölülerinizi de beyaz kefene sarınız.”

Ebû Dâvûd, Tıb 14, Libâs 1;Tirmizî, Cenâiz 18, Edeb 46. Ayrıca bk. Nesâî, Ce nâiz 38, Zînet 97; İbni Mâce, Cenâiz 12, Libâs 5

Bir sonraki hadis ile birlikte açıklanacaktır.

781. Semüre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Beyaz renk elbise giyiniz. Çünkü beyaz daha temiz ve daha hoş görünümlüdür. Ölülerinizi de beyaz kefene sarınız.”

Nesâî, Cenâiz 38, Zînet 97; Hâkim, Müstedrek IV,185. Ayrıca bk.Tirmizî, Edeb 46; İbni Mâce, Libâs 5

Elbise giymek sünnettir.ancak elbise kıyafet anlamında genel bir ifade olarak da kullanılmaktadır.Yani elbise giymek sünnet olmakla birlikte zorunlu olmayıp bir tercih olabilir.Yani kişi gömlek pantolon (erkeler) veya gömlek etek ile de giyim kuşamını tamamlayabilir.Burada asıl olan vücutta gerekli olan örtünmeyi sağlamaktır.

Tabiki sünnet olduğu ve bir sünneti ifa için elbise giymeyi tercih etmek güzel bir davranış olur.Elbisenin bolluğu hususunda belli bir sınır olmayıp vücut hatlarını belli etmeyecek derecede bol olması, uzun olması ve tenini belli etmeyecek derecede de kalın olması yeterlidir.

Elbise kadınlar için iç kıyafet olarak kabul edilir,bu sebeple kadınların, elbise üzerine dış kıyafet olarak (elbisenin rüzğar olması durumunda vücuda yapışıp vücut hatlarının belli etmemesi amacıyla)manto ,pardesü gibi ikinci bir dış kıyafet giymeleri daha uygun olur.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..