Oruç Tutamıyorum Ne Yapmalıyım?

20 yaşındayım. Kan şekerim aç kaldığım zaman düşüyor bünyem oruç tutmaya uygun değil. Bu Rabbime olan borcumu nasıl ödeyebilirim?

Oruç baliğ olan her müslümana farzı ayındır.yani kişinin ancak kendisnin yapmasıyla yerine getirilmesi gereken farzlardandır.Ancak dinimizde zorlama yoktur.Çok yaşlı olduğu için veyahut artık iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalığı olup oruç tutması zarar verecek durumlardaki hastalar için zaruret olduğundan oruç fidyesi verilmesine ruhsat verilmiştir.

Ancak bunun dışındaki ufak tefek geçici hastalıklar oruç tutmamaya şer'i bir mazeret değildir.Zorlanmalarına rağmen ramazan ayı içerisinde oruç tutmaya gayret edilmelidir.hastalanırsam diye oruç terk edilmez.ancak oruca başladıktan sonra şeker düşmesi,tansiyon düşmesi gibi ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkarsa bu durumda orucu bozmaya ruhsat verilmiştir.hastalık bir özür olduğundan bozan kişi keffaret tutmaz sadece orucunu kaza eder.Yani bünyem zayıf diye baştan kestirip atılmaz.

Özellikle içerisinde bulunduğumuz bu kısa kış günleri oruç borcu olanlar için kaçırılmaz bir fırsattır.Uzun günlerde oruç tutmak zordur ancak Hz.Allah muhakkak kolaylığınıda ihsan eder.Ancak buna rağmen tutulamamış oruçlarda kışın kısa günlerinde kaza edilebilir.Yeterki kişi yapmağa niyet etsin gayret etsin.
Şeker düşüklüğü(diyabet) sürekli bir hastalık halini alır ve bunun için sürekli ilaç vesair gibi tedaviye ihtiyaç duyulursa müslüman ve ehil bir doktor tarafından kesinlikle artık bir daha oruç tutamayacağınız doğrultusunda karar verilirse o zaman bu durum oruç için özür sayılacağından oruç yerine fidye verebilirsiniz.Cenabı Hak cümlemize sağlık sıhhat ve afiyetler ihsan buyursun..

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..