Miras Hukuku

S.aleyküm hocam. Sorum şu: Bir adam bazı evlatlarını hep uzak yaşadıkları ve hayırsız olduklarını düşündüğü için hayattayken mallarının tamamından mahrum bırakıp tek bir evladına bunları verirse; 1-Bu adamın yaptığının dinen hükmü nedir 2-Hayattayken bir evlada bırakılan bu mallarda babalarının ölümünden sonra diğer evlatların hakkı var mıdır? Allah şimdiden razı olsun.

1-Bir babanın her zaman evlatları arasında adaleti gözetmesi onun sorumluluklarındandır.Ancak kişi hayatta iken malını dilediği gibi tasarruf etme hakkına sahiptir.Yani malının tamamını veya çoğunluğunu bir çocuğuna verebilir.Bu durumda evlatları arasında adaletli davranmamış olsa da , mal sahibi kendisi olduğu için bu tasarrufa ne hayatında ne de öldükten sonra diğer evlatlarının müdahale etmeye veya hayatta iken verdiği malı bölüşmeye dinen hakkı olmaz.

2-Babalarının hayatta iken bir evladına tahsis ettiği mala baba öldükten sonra dahi diğerlerinin bölüşme hakkı olmaz.Zira o malı sağlığında tasarruf ettiği için mirası içine dahil olmaz.
Ancak baba ölmüş olsa çocuklarından birisi çıkıpta ben babama daha çok baktım malın çoğunluğu benim hakkım dese bu şer'an kabul görmez.Çünkü artık iş mirasa kalmıştır.Miras ise ,islamın öngördüğü şekilde eşit paylaşılmak durumundadır.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..