Gecden Niyet Ne Demek?

Geceden niyet etmemiz gerekiyo derken yani Sabah namazından önce degilmi?

Geceden niyet etmek demek; imsak kesilmeden evvel yani sabah namazından 15-20 dakika kadar öncesi niyet etmek demektir.Takvimlerde bu vakit imsak olarak geçerki,imsak yazan vakit bitmeden niyet edilmelidir.Oruç ister farz, ister kaza ister nafile olsun bütün çeşitlerinde niyet şarttır.

İbâdeti âdetten ayırmak için namazda olduğu gibi oruçta da niyet lâzımdır.

Oruç zimmette borç olan bir oruç ise, buna geceden niyet edilmesi ve belirlenmesi gerekir. Ramazan orucunun kazası, bozulan nafile orucun kazası ve keffâret oruçları gibi... Bu çeşit oruçlara niyetin geceleyin veya en geç ikinci fecrin başlangıcında (imsak vaktinin girmesiyle) yapılması şarttır. Çünkü bu oruçlar için İslâm'ın belirlediği bir gün yoktur. Bu yüzden bunu, oruç yükümlüsünün niyetiyle belirlemesi lazımdır.

Diğer yandan akşamdan böyle bir oruca karar verilmiş veya bunun için sahura kalkılmış olması da niyet yerine geçer.

Bazı oruçlara ise geceden niyetlenmek şart değildir. Ramazan orucu, zamanı belli adak orucu, bütün nâfile oruçlar (kandil oruçları dahil )bu niteliktedir. Bu gibi oruçlara akşam güneşin batışından, ertesi gün zevâl vaktinden evveline yani gündüzün yarısından öncesine kadar niyet edilebilir.Geceden niyet etme icap eden oruçlarda imsak kesilmeden evvel niyet etmek gerekir.İmsak kesildikten sonra yapılan niyet geçerli olmaz.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..