Alzheimer Hastaları Oruç Tutar mı?

Annem 83 yaşında aşırı derecede unutkanlığı var bu yüzden oruç tutamıyor tutamadığı ramazan ayı orucunun kefaretini ödemelimiyiz?

Bu kişi oruç tutabiliyorsa tutsun. Unutup da yerse yaşlı ve zayıf olduğu için çevresindekilerin hatırlatmasına gerek yoktur. Çünkü Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Oruçlu kimse oruçlu olduğunu unutup da yediği ve içtiği zaman, orucunu (bozmayıp) tamamlasın! Çünkü o oruçluya ancak Allah yedirmiş ve içirmiştir.” (Buhari, Savm, 26; Müslim, Sıyâm, 33 (1155)

Ancak ne Ramazanda ne de başka bir zamanda tutamayacak kadar zayıf ve aciz ve hasta ise o zaman oruç yerine keffaret yani fidye verebilir fakat tamamen ne oruçtan ne de fidyeden muaf tutulmaz.ikisinden birini yapmalıdır.

Alzheimer hastalığı, kişinin aklî melekelerini tamamen yok edip ortadan kaldırma şeklinde değerlendirilmez. Bu hastalığa yakalanan kişi bazen normal halde olur ve etrafında olup biteni anlar, bazen kendini kaybeder ve etrafında neler olup bittiğini anlamaz. Bu nedenle de bu hastalık delirme gibi değerlendirilemez. Ramazanın bir günü bile aklî melekesi yerinde olan kişi, oruç tutmakla mükelef olur. Bu tür hastalar, sağlıklı olduğu günlerde oruçlarını tutar. Eğer, oruç tutması sağlığını büsbütün bozacaksa veya hasta olduğu için oruc tutamayacak durumda ise oruç fidyesi öder.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..