Çıplak İnsan Fotoğraflarına bakmak Orucu Bozar mı?

Çıplak insan fotoğraflarına bakmak orucu bozarmı?

Çıplak fotoğrafa bakarak kişi cünüp olmuyorsa(meni gelmemiş ise) oruç bozulmaz.Cünüp olursa hem gusül hem oruç bozulur fakat keffaret gerekmez kaza edilir.Ancak oruçlu iken gözü de haramdan sakınmak gerekir aksi taktirde tutulan orucun sevabı kaybedilmiş olur.Peygamberimiz(sa.v.) "Nice oruç tutanlar vardırki onların oruçları ancak açlık ve susuzluktan ibarettir" buyurmuşlardır.Oruçlu iken çıplak insan fotoğraflarına cünüp olmaksızın sadece bakmak zahiren orucu bozmasada hem orucun sevabı kaybedlmiş olur hemde haram işlendiği için kişi günahkar olur.

Hz. Allah, Kuran-ı Kerim’de şöle buyurmuştur: “Mü’min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yok ki, Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır…” “Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar...”

Peygamberimiz (s.a.v.) ise bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Harama bakmak, şeytanın oklarından zehirli bir oktur. Allah’tan korktuğu için harama bakmayı terk eden kimseye, mükafat olarak Allah öyle bir iman verir ki, onun tadını kalbinde hisseder.” Yüce Allah’ın insana verdiği en kıymetli organlarından birisi şüphesiz gözdür. Bu organ, insanoğlunun etrafını görmesi ve dış dünya ile alaka kurması için yaratılmıştır. Ama yukarıdaki ayette de belirtildiği gibi harama bakması da yasaklamıştır. Her zaman olduğu gibi ramazanda da bu konuda daha dikkatli olunması gerekir. Oruçlu insan harama bakmamalı, ibadetin ruhuna uymayan ve orucunun sevabını azaltan şeylerden kalbini muhafaza etmelidir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..