İkindi namazının kılınışı..
İkindi namazının kılınışı..İkindi namazı nasıl kılınır?İkindi namazında ne okunur?İkindi namazı farz olan beş vakitten biri olup,günün 3.vakit namazıdır.İkindi namazı 8 rekat olup,dördü sünnet,dördü farzdır.Önce sünnet sonra farz kılınır.
İkindi Namazının Sünnetinin Kılınışı
İkindi namazının sünneti dört rek'attır.
İkindi Namazı sünneti birinci rek'at
''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü İkindi namazının sünnetini kılmaya'' diye niyet edilir ve ''Allâhü Ekber'' düyerek iftitah tekbiri alınıp eller bağlanır.Kadınlar ellerini göğüs üzerinde erkekler ise,göbek altında bağlar.
Ayakta sırasıyla;
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'andan bir sûre daha okunur.
-Rükû:
"Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye 'I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' I-âla" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
İkindi Namazı sünneti ikinci rek'at
Ayakta sırasıyla;
- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'andan bir sûre daha okunur.
-Rükû:
"Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' I-âla" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta sırasıyla: Ettehiyyatü, , Allâhümme Salli, Allâhümme Barik duaları okunur, okunduktan sonra"Allâhü Ekber" diyerek ayağa (üçüncü rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
İkindi Namazı sünneti üçüncü rek'at
Ayakta sırasıyla;
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'andan bir sûre daha okunur.
-Rükû
"Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye 'I-azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke 'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere" Sübhanâ Rabbiye' I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır. Ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l- âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (dördüncü rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
İkindi Namazı sünneti dördüncü rek'at
Ayakta sırasıyla;
- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'andan bir sûre daha okunur.
-Rükû
"Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' I-âla" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-âlâ" denilir."Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta sırasıyla: Ettehiyyatü, , Allâhümme Salli, Allâhümme Barik, Rabbena âtina... duaları okunur. Önce başı - sağa çevirerek Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh" denir. Sonra başı sola, çevirerek "Esselamü aleyküm ve rahmetullâh" denir.
Öğle Namazının dört rek'at ilk sünneti ile İkindi namazının dört rekat sünneti arasıbdaki fark: Öğlenin ilk sünneti "Sünnet-i Müekkede"dir.Bunun ikinci rek'aatındaki
oturuşta sadece Ettehiyyatü okunur ve üçüncü rek'ate kalkılınca Besmele ile Fâtiha Suresi ve bir sûre okunur.
İkindinin ilk sünneti, "Sünnet-i Gayr-i Müekkede"dir. Bunun ikinci rek'atındaki oturuşta, Ettehiyyatü, , Allâhümme Salli, Allâhümme Barik duaları okunur, üçüncü rek'ate kalkınca önce Sübhâneke okunur, sonra Eûzü Besmele ile Fatiha ve sûre okunur.
İkindi Namazının Farzının Kılınışı
İkindi namazının farzı dört rek'attır.
İkindi Namazı Farzı birinci rek'at
İkamet getirilir (erkekler için)
''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü İkindi namazının farzını kılmaya'' diye niyet edilir ve ''Allâhü Ekber'' düyerek iftitah tekbiri alınıp eller bağlanır.
Ayakta sırasıyla;
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'andan bir sûre daha okunur.
-Rükû:
"Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye 'I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere" Sübhanâ Rabbiye' I-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
İkindi Namazı Farzı ikinci rek'at
Ayakta sırasıyla;
- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'andan bir sûre daha okunur.
-Rükû:
"Allâhü ekber" , diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' l-azîm" denilir. "SemiAllâhü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye 'I-âlâ " denilir."Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta: Ettehiyyatü, okunur. ,. Allâhü Ekber" diyerek ayağa (üçüncü rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
İkindi Namazı Farzı üçüncü rek'at
Ayakta sırasıyla;
- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
-Rükû:
"Allâhü Ekber" diyerek rükûa varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber"
diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine" Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (dördüncü rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
İkindi Namazı Farzı dördüncü rek'at
Ayakta sırasıyla;
- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
-Rükû:
Allâhü Ekber" diyerek rükûa varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' I-azîm" denilir. Semiallâhü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' I-âla" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye 'I-âlâ" denilir." Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta sırasıyla: Ettehiyyatü, Allâhümme Salli, Allâhümme Barik, Rabbena âtina... duaları okunur. Önce başı sağa çevirerek "Esselamü aleyküm ve rahmetullâh" denir. Sonra başı sola çevirerek "Esselamü aleyküm ve rahmetullâh" denir.
Sual :Namaz bittikten sonra neler yapılır?
CEVAP :
Yalnız kılmış olan veya imamla kılan kimse, selamın akabinde, (Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram) der.
Bundan sonra, 3 kere (Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh)der. Buna istiğfar duası denir.
Sonra Âyet-el-kürsi okunur, 33 kere(Sübhanallah), 33 kere (Elhamdülillah) ve 33 kere (Allahü ekber) denir. Bir kere (La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir) denir. Bunların arasına başka dualar karıştırmak bid’at olur.
Sonra eller kaldırılıp dua edilir. Duadan sonra âmin denir ve eller yüze sürülür. Hadis-i şerifte, (Beş vakit farz namazdan sonra yapılan dua kabul olur) buyuruldu. Ama dua, uyanık kalb ile ve sessiz yapılmalı. Duayı yalnız namazlardan sonra veya belli zamanlarda yapmak ve belli şeyleri ezberleyip, şiir okur gibi şuursuzca dua etmek mekruhtur.
Konular
- Kur'an-ı Kerimin getirmiş olduğu evrensel prensipler...
- Akşam namazı nasıl kılınır?..
- Yatsı namazı nasıl kılınır?
- Secde ayetleriyle dua etmek...
- Hayız (Adet) nedir?
- İstihaza (özür) ve hükmü nedir?
- Kadınlarda iki adet arasındaki "TUHUR" hali nedir?
- Vücuttan çıkan kanın hükmü..
- Düşük yapan kadından gelen kanın hükmü nedir?
- Hayız (adet)'dan kesilme yaşı kaçtır?
- Kadınların "Kürsüf " kullanması şartmıdır?
- Adet ve temizlik günlerini unutan kadın ne yapar?
- Kahkaha ile gülmek abdesti bozar mı?
- Gıybet (Dedikodu) etmek abdesti bozar mı?
- Gözyaşı abdesti bozar mı?
- Zekere (cinsel organ) dokunmak abdesti bozar mı?
- Dişlerin arasındaki yemek artıkları gusül abdestine engel olurmu?
- Bebeklerin kusmuğu necis midir?
- Haccın İnsan Davranışları Üzerindeki Etkisi
- Hac ile ilgili mekanlar nerelerdir?
- Sürekli kanaması olan kadın...
- Adet (hayız ) ve Lohusalık bittikten sonra gusül ,namaz,ve orucun hükmü..
- Adet (hayız) gören kadına haram olan 8 şey...
- Estetik ameliyatı yaptırmak caiz mi?
- Cuma namazı nasıl kılınır?
- Merkezi sistemle ezan olurmu?