Satranç haram mıdır?Dindeki yeri nedir?

satranç oynamak caiz midir? satranç da kumar sayılır mı?

Satranç, tavla, dama, iskambil, on üç taş, on dört taş gibi oyunları oynamak mekruhtur.Şayet bu oyunları oynarken kumar söz konusu ise, zaten Kur'an-ı Kerim'de "meysir" olarak zikredilen kumar oyunu nass ile haram kılınmıştır.
Ve bu isim, (meysir) tüm kumar lı oyunları kapsamaktadır.
Satranç ile kumar olarak değil de zeka sını geliştirmek amacıyla oynarsa haram olmaz.Eğer kumar söz konusu olmayıp sadece eğlence ise,o zaman boşuna vakit zayi etmek olduğu için yine iyi değildir.

Peygamber efendimiz (s.a.v.):"üç şeyden başka mü'minin eğlencesi batıldır.
Eğitmek amacıyla atı ile oynaması, savaşmayı öğrenmek için silahı ile oynaması, birde hanımı ile oynamasıdır." buyurmuşlardır.

Bir delilimiz de "Satranç ve tavla oynayan sanki elini domuz kanına batırmış kimse gibidir." hadisi şerifidir.Öte yandan satranç da bir oyun çeşitidir.
İnsanı Allah (azze ve celle)'i zikretmekten topluluklar arasına girmekten ve cemaatten alıkoyar.Bu konuda Peygamber (s.a.v.)Efendimiz :"Seni Allah'ı zikirden alıkoyan şey, kumardır."hadisi gereğince de haram olur.

İmamı Yusuf ve İmamı Muhammed, bu oyunları oynayanları oynamaktan sakındırmak için onlara selam vermeyi de mekruh görmüşlerdir.
İmamı Ebu Hanife ise onlara selam vermede bir beis görmüyor.Çünkü selam onları hiç değilse o an için onları oyundan meşgul eder diyor.

İmamı Ebu Yusuf satrancı üç şartla mübah görmüştür:
1.Kumar olmayacak
2.Oyunda süreklilik olmayacak, namaz geçirmeyecek
3.Üzerine çokça yemin edilmeyecek

Satranç oynamak, satranç oynamak caiz mi, satranç haram mı, satranç kumar mıdır,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..