Alkol ile tedavi caiz midir?

Şarap gibi alkol ile tedavi caiz olur mu?Şarap ile tedavi yapılır mı?Alkol içeren ilaçlarla tedavi olmak helal mi?

Şarap gibi kullanılması Haram olan şeyler ve alkol içeren ilaçlar ile tedavi haramdır.Tedavi için haram olan şeyleri kullanmak uygun olmaz.Her tedavi ancak temiz olan şey ile olur.Ancak Müslüman bir tabib bunun şifa'sı bundadır,bunun makamında kullanılacak mubah bir şey yoktur,bilinmiyor derse, zarureten haram ile tedaviye ruhsat verilmiştir.

Rasülüllah(s.a.v.)efendimizin"Allah sizin şifanızı size haram olan şeylerde yaratmadı"hadisi şerifinin manası,Şifanın bilinmesi halinde haramlığın kalkmadıdır.Boğaza tıkanan lokmayı gidermek için ve susuzluğu gidermek için (ölüm korkusu olduğu için)şarap içmenin helal olması da buna delalet eder.

Buna göre mana;Allahü Teala tedavi olmanıza izin verdi.sizin için hastalıkta yarattı,deva da yarattı.Eğer o devanın haram olan şeyden olduğunu bilirseniz o zaman onu kullanmanın haramlığı kalkar demektir.Çünkü, Cenabı hak haram kılınan şeylerde şifa yaratmamıştır.Bunun manası"hacet anında haramlık kalkar,böyle olunca şifa ve tedavi helal olup haram olmaz"demek caiz olur.
Ettehzip isimli kitapta;''müslüman bir tabib(doktor) ''Senin şifan bundadır''der ve onun makamına kaim olacak mubah bir şey de bulunmazsa, hasta için caiz olur denmiştir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..