Kardeş Hakkı nasıl ödenir?

eğer kardeşimizin bizim üstümüzde çok hakkı varsa ve helallik alamadan öldüyse öbür dünyada hakkını helal edebilir mi?

Öncelikle üzerinde kul hakkı bulunan kimsenin bu husususta yapacağı ilk şey hemen hak sahibininden helallik almasıdır.daha sonra yapacağı şeyde bu günahından dolayı tevbe etmesidir. Bir müslümanın ibadet ve taatına ehemmiyet verdiği gibi kul kul hakkına da riayet etmesi ahirette yıkıma uğramaması açısından ehemmiyet arzeder.Sıhhat ve hayat hiç kimsede devamlı olmayıp herkesin sonu muhakkak ölümdür. Böyle olunca insan gaflet etmemeli; üzerindeki kul haklarını hayatında iken gücü yettiğince ödemeli ve ödeyemez ise vasiyet etmelidir.
Evet öbür alemde herkes birbiri üzerinde olan hakkını alacaktır."Boynuzsuz koyun boynuzlu koyundan hakkını alacaktır" buyrulmaktadır.Anne- evladından evlad anan babasından komşu -komşudan ,kardeş kardeşten,arkadaş arkadaştan ,mazlum zalimden hakkını isteyecek ve hakimler hakimi hz.Allahın huzurunda hesaplaşacaklardır.

bunun içindir ki,bu dünyada hakka ve hukuka riayet etmek muhakkak üzerimizde hakkı bulunanlardan helallik almamız gerekmektedir.helallik almadan vefat eden kimseden bu dünyada hellalik almak artık mümkün olmaz.Bu iş artık mahkeme-i kübraya kalmış demektir.

Ancak Peygamberimiz tarafından üzerimizde hakları bulunan ölmüşler için kılınacak bir namaz tavsiye edilmiştir ki,bu namaza husema namazı denilir.

Kul hakkına giren kimsenin sadece tevbe etmesi yetmez. .Kul hakkına giren kişinin yaptığını anlatıp hsk sahibinden helallik alması ve ayrıca da tevbe etmesi gerekir.Sebebini açıklamadan helallik almak (bir şey demeden hakkını helal et demek) muteber değildir.Eğer ölmüş ise, pişmanlıkla tevbe edip,ölenin arkasından hayırlar yapıp sevabını ona hediye etmelidir.

Kul hakkına dair daha fazla bilgi için aşağıdaki adresimizi de ziyaret ediniz.http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-2389.html

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..