2019 Şaban Ayı Ne Zaman Giriyor?

2019 şaban ayı ne zaman başlıyor?2019 Şabanı şerif ne zaman başlıyor?

2019 Şaban ayı 6 Nisan 2019 cumartesi günü başlıyor.Cumartesi günü şaban ayının ilk günü olması hasebiyle bugün oruç tutarak karşılamak isteyenlerin cuma gecesi sahura kalkarak niyet etmeleri icap eder.Şaban-ı şerif ayı, Recep ayı ve Ramazan ayı arasında bulununan ve Ramazanın habercisi olan bir aydır.Bu ay hakkında Peygamber (s.a.v)Efendimiz:

"Bu ay (şaban ayı) Recep ile Ramazan arasında insanların ihmal ettikleri bir aydır.Bu ay,amellerin Cenabı Hakka arzedildiği bir aydır.Ben amellerimin oruçlu iken arzedilmesini isterim "buyurmuşlardır.

Şaban ayı orucu Ramazan ayı orucundan sonra en faziletli oruçlardandır.
z. Âişe validemiz buyuruyor ki:
(Resulullahın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şaban ayının tamamını oruçla geçirirdi.) [Buhari]

Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz buyurdu ki:
(Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfil olurlar. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.) [Nesai]

İki hadis-i şerif meali daha:
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur.) [Tirmizi]

(Şaban'da üç gün oruç tutana, Hak teâlâ Cennette bir yer hazırlar.) [Ey oğul ilmihali]

Bu ayda fazla oruç tutamayanların özellikle eyyamı biyz olan 13-1-ve 15.günlerini tutmaya gayret göstermelidir.Ayrıca Şaban ayının 15.gecesi bert kandili olması hasebiyle bu gün oruç tuıtmak çok faziletli olup kandil gecesine hazırlık yapılmış olur.
Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızk isteyen yok mu, rızk vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin, vereyim.” Bu hâl, sabaha kadar devam eder.) [İbni Mace]


Bünyesi zayıf olanın, Şaban ayının 15'inden sonra oruç tutmayıp, farz olan Ramazan-ı şerif orucuna hazırlanması iyi olur. Sağlığı yerinde olan ise, Şaban ayının çoğunu, hatta tamamını oruçlu geçirebilir.

Şaban ayında kaza ,vacip,keffaret,adak orucu ve nafile oruç tutulabilir.Ayrıca Kaza borcu olanların şaban ayında kandil orucu ve nafile oruç tutmalarında bir sakınca yoktur.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..