Günlük konuşmalarımızdaki dinle ilgili sözcük ve deyimler?

Günlük konuşmalarımızda geçen dinle ilgili deyim ve sözler nelerdir?Günlük konyuşmalarımızda dinle alakalı kullanılan sözcükler?


Günlük konuşmalarımızda kullandığımız birçok sözcük, deyim ve atasözü dinimizle ilgilidir. “Maşallah”, “inşallah”, “Allah korusun.” “Allah’tan umut kesilmez.” hemen aklımıza gelen ilk örneklerdir.


Dilimizde birçok sözcük, deyim ve atasözünün inançlarımızla ilgili olması, dinin yaşamımızda önemli bir yere sahip olduğunu gösterir.

Günlük konuşmalarımızda dinimizle ilgili bazı söz ve ifadeler şunlardır: Besmele, şükür, günah, sevap.



1.1. Bismillâhirrahmânirrahîm


“Bismillâhirrahmânirrahîm” günlük konuşmalarımızda çok kullandığımız bir ifadedir. Buna besmele veya bismillah da denir.




Allah (c.c.)’a inanan ve onu seven kişi, sevgisini söz ve davranışlarıyla ortaya koyar. Onun emir ve isteklerini yerine getirmeye çalışır. Söz ve davranışlarında Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaya çaba gösterir. Bu da Allah’ı sürekli hatırlamakla olur. Kişinin Allah’ı hatırlamasının belirtilerinden biri de başlayacağı her işten önce “besmele” çekmesidir. Besmele çekmek, “Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıy la…” anlamına gelen “Bismillâhirrahmânirrahîm” demektir.

Bizler besmele çekmekle;

• Allah’a olan inancımızı ifade ederiz.

• Başlayacağımız işte Allah’tan yardım isteriz.

• Onun her an bizimle olduğunu dile getiririz.


Bu duygu ve düşünceler; işimizi iyi ve güzel yapmaya yönlendirir. Kur’an okurken, bir araca binerken, yemeğe ya da bir işe başlarken besmele

çekeriz.


Bismillâhirrahmânirrahîm deyişimiz, Allah’ı daima hatırladığımızın kanıtıdır. Biz kendimizi gözden uzak, yalnız, terkedilmiş hissettiğimiz durumlarda bile Yüce Allah bizi görmekte, duymakta ve koruyup gözetmektedir. Bunu hiç unutmamalıyız. Her zaman ona sığınmalı ve ondan yardım istemeliyiz. Bismillâhirrahmânirrahîm dediğimiz anda onun yalnız bize değil, bütün diğer varlıklara da yakın olduğunu hissederiz.”

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..