logo logo

Yeni nesil güncel konularla ilgili sorular ve cevaplar!

Fetvalar.Com

Yeni Nesil Fetvalar

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Fetvalar.Com

Güncel sorular ve cevapları

Resmi nikah sona erince dini nikah'ta sona erer mi?

resmi nikah sona erince dini nikahta biter mi?
Resmi nikah ile dini nikah birbirinden farklıdır.Nasıl ki, evlenirken resmi nikah eşler arasındaki haramlığı(ilişkinin haramlığını) ortadan kaldırmıyorsa, ayrılırken de eşler arasındaki helalliği(karı-koca olmalarını)'de kaldırmaz.

Zira resmi nikah sadece eşler arasında hukuki bağı sağlar.Dini açıdan bir hükmü yoktur.Dinen aralarındaki karı koca münasebetinin bitmesi için erkeğin karısını şahitler huzurunda talak ile boşaması şarttır.Ancak resmi nikah hukuken bozulurken hanımınını da söz(talak) ile boşadı ise geçerli olur.

Aksi taktirde mahkeme ayırsada aralarındaki dini nikah devam ettiği için kadın boşanmış olmaz vebaşka bir kimse ilede evlenemez.Evlenirse de nikahı eski kocasında olduğu için zina etmiş olur.Evlilikten doğan çocuklarıda veledi-zina olur.

Resmi nikah sona erince dini nikah'ta sona erer mi? yorumları

  • Image Description
    Hüseyin.
    14.03.2014

    Allah aşkına erkek kadına hep türlü hakareti sözü söylüyor ne şefkat ne sevgi hak getire,yok. Kadın 2 defa evi ayırıyor, babasının evine gidiyor. En son resmi mahkeme ve boşanılıyor. Daha sonra adam ben hata yaptım, beni affet diyor kadın oralı olmayınca bu sefer ben seni dini olarak boşamadim diyerek kadına zulüm etmeye devam ediyor. Kadın şimdi evlenecek kafasında bir sürü sorular. Ve hep alim buna mezhep imamları da dahil bazı konularda farklı yollar söylüyor. Tamam onlara sözümüz yok. Yahu imam nikah kıyarken o evliliği hiç bir deftere yazmıyor ve mehr kaydıda tutmuyor. Sadece elinde karı koca ismi var. "Nitekim Osmanlı Aile Hukuku
    kararnamesinde de mahalle kadısına kayıt yaptırılmayan
    nikahların geçersiz sayılacağı
    ifade edilmiş ve resmi nikah
    üzerinde ısrarla durulmuştur. Ahmet Şahin" bu dini nikahın resmiyeti yani hukuki yaptırım gücü nerede. Zira dini olarak bile geçerliliği yok. Yahu elinde dinen bile olsa kıydığı resmi defter yok. Günümüzün tüm imam-dini nikahları önce eksik-dinen ve hukuken yaptırımı yok- ve kadınları kandırmaya yönelik eskisi hükümlerini yerine getirmeden yapılan yanlış bir gelenek haline geldiği için ve kadının elini kolunu bağlamaya yönelik suistimal olduğu için mantıki ve hukuki ve gerçek Islam'la bağlantısı kalmamış ve müftü bile kiysa deftere yazmadığı için yazılı kanuni değil söze dayalı olduğu eksiktir ve Geçerliği Yoktur. Türk toplumunda kadın köle olmamalı. Kadınlarımı koruyalım ve dinimizi tam öğrenelim. Teşekkür Ederim.

    ----
    CEVAP: Ne güzel dünya böyle.. Korkundan mevcut sistemin sahip çıkmadığı dini nikah sorununu hukuki yollar ile çözmeye çalışmak yerine dinin hükmü yoktur diye sallıyorsunuz. Devletten kork, toplumsal baskıdan kork ama Allah'tan korkma..

    Bal gibi de dini nikah vardır. İslam hukuku açık ve nettir. 2 şahit oldugunda nikah kıyılabilir. Devletin kanunlarla bu "dini nikahı" sahip çıkmıyor olması, dini nikahları kayıt altına tutmuyor olması islamda var olan hükmü yok sayamaz.. Devletin ve kanunların hatasını ve görmemezliğini sen inanlara yükleyemezsin. Herkes haddini bilmeli..

    Osmanlı dönemi ile kıyaslayamazsın. Çünkü osmanlı zaten dini hassasiyetleri dikkate alan bir devlet hiyarerşisine sahipti.