logo logo

Yeni nesil güncel konularla ilgili sorular ve cevaplar!

Fetvalar.Com

Yeni Nesil Fetvalar

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Fetvalar.Com

Güncel sorular ve cevapları

Yalancı Şahitlik Yapmamak

dinlere göre yalancı şahitlik yapmamak kavramı.Yalancı şahitlik
Yalan söylemek ve yalanc şahitlik yapmak bütün ilahi dinler tarafından katıyyetle yasaklanmış büyük günahlardandır.Âyet-i Celîle:

“Onlar yalan şahidlik etmezler.” (S. Fürkan 72)

(Hakîkî îman ehli mü'minler murad edilmişdir.)



Hadis-i Şerif:

“Yalan yere şahitlik etmek Allahü Teâlâ'ya şirk koşmaya müsâvîdir.”

(Kötülüğün bundan kötüsü var mı?...)



Hadis-i Şerif:

“Yalancı şahidlik yapan, kıyamet gününde ateş kendisine hak oluncaya kadar iki ayağı üzerinde bekleyecektir.” (İbni Mâce - Hâkim)

(Sonra hüküm giyib zillet ve meskenetle ateşe atılacakdır...)



Dinlerin yasakladığı kötü davranışlardan biri de yalan şahitlik yapmaktır. Hz. Musa’ya verilen on emirden biri: “Komşuna karşı yalan şahitlik yapmayacaksın”dır. İslam dini yalancı şahitliği nefretle kötüler ve her durumda doğru şahitlik yapmayı emreder.

“Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana-babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. (Haklarında şahitlik ettikleriniz) zengin olsunlar, fakir olsunlar Allah onlara (sizden) daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın, (şahitliği) eğer, büker (doğru şahitlik etmez), yahut şahitlik etmekten kaçınırsanız (biliniz ki) Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” (Nisa 135)

Bir başka ayette uyarı daha net ve kesindir:

“Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi âdil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yakışan (bir davranış) tır. Allah'a isyandan sakının. Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilmektedir.” (Maide 8)

Yüce Allah Müslümanları yalan yere şahitlik etmeyen kimseler olarak övmektedir:
“(O Müminler), yalan yere şahitlik etmezler, boş sözlerle karşılaştıklarında vakar ile (oradan) geçip giderler.” (Furkan 75)

Yalancı şahitlik bir hakkın kaybolmasına ve hak etmeyen birine hak verilmesine sebep olur ki bu yönüyle kul hakkına girer. Buna bir örnek verelim: Varsayalım ki sınıfın camlarından biri kırıldı. Sizinle geçinemeyen bir arkadaşınız camı sizin kırdığınızı söyleyip iftira atıyor. Sınıftan yine iki kişi, onun yalancı şahitliğini yaparsa okulun idarecileri, camı sizin kırdığınıza ikna olur ve sizi bir şekilde cezalandırabilir. Siz boş yere suçlanmış ve cezalandırılmış olursunuz. Bu, kendinizi kötü hissetmenize ve kalbinizin nefretle dolmasına, şiddet duygularınızın kabarmasına sebep olur.

Görüldüğü gibi yalancı şahitlik çok kötü sonuçlar doğurmaktadır. Öyleyse kendi aleyhine bu tür yalancı şahitliğin yapılmasından hoşlanmayan kimseler, kendileri de başkalarına bu kötü davranış yapmamalıdır. Ahlâklı olmak bunu gerektirir.