logo logo

Yeni nesil güncel konularla ilgili sorular ve cevaplar!

Fetvalar.Com

Yeni Nesil Fetvalar

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Fetvalar.Com

Güncel sorular ve cevapları

Korkudan yalan yere yemin etmek

Herhangi bişey bana ait olduğu halde benim değil deyip yalan yere yemin etmenin tövbesi nasıl olur?
Yalan yere yemin etmek büyük günahlardandır.Kişinin canından olma tehlikesi olmadığı halde bir anlık utanç veya anlık rezil olma korkusundan bile olsa hüküm aynıdır.Bu durumda İmamı azama göre kişinin tevbe edip Allahtan affını dilemekten başka bu dünyada başka çaresi Yani yemi bozma da olduğu gibi keffareti yoktur.Zira Zira Peygamber(s.a.v.)efendimiz:
''Kim yalan yere yemin ederse,Allah onu cehenneme sokar''buyurmuştur.Ve bu yemin'in pişmanlık duyarak Allah'tan mağfiret dilemekten başka keffareti' de yoktur.

İmamı Şafii:Keffareti vardır.Zira keffaret,Allah'ın yüce adına karşı işlenen saygısızlık günahını,ortadan kaldırmak içindir ki;yemin'i gamusta (yalan yere yemin),yaptıgı yalana Allah'ı şahit gösterdiği için Saygısızlık günahı işlenmiştir demiştir.

İmamı Hanefi'de Yemin'i gamus halis günah'tır.Keffaret ise,oruç ile ödenen ve niyetsiz sahih olmayan bir ibadet'tir.Bunun için keffaret büyük günaha karşılık olamaz.demiştir.

Yalan yere yemin etmek hakkında Âyet-i Celîle:

“Allah'a olan ahidlerine ve yeminlerine bedel (küçük bir menfaat) satın alanlar için âhirette hiç bir nasib yoktur. Allah kıyâmet günü onlara itibar etmez, nazar-ı ilâhîden mahrum kılar. onları temize çıkarmaz. Onlar için elem verici azab vardır.” (S. Âl-i İmrân 77)

Hadis-i Şerif:

“Kim bir müslümanın malını almak için yalan yere yemin ederse Kıyâmet gününde ilâhî gazaba uğramış olarak huzur-u ilâhîye getirilir .” (Abdullah b. Mes'ud R.A.)



Hadis-i Şerif:

“Her kim yalan yere yemin ederek müslümanın malını elinden alırsa Allahü Teâlâ ona Cennet'i haram, Cehennem'i vâcib kılar”... «Yâ Rasûlallah, değersiz bir şey olsa da mı?» sualine Rasûlüllah S.A.V. “Misvak ağacından koparılmış bir dal olsa da...” buyurdu.