logo logo

Yeni nesil güncel konularla ilgili sorular ve cevaplar!

Fetvalar.Com

Yeni Nesil Fetvalar

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Fetvalar.Com

Güncel sorular ve cevapları

İmam olmanın şartları

Öncelikle ilginize şimdiden teşekkür ederim. Çalıştığım kurumdaki mescit imamı(Diyanet Personelidir) ameliyat olduğundan şu an görevli bir imam bulunmamakta olup Diyanet sadece Cuma namazları için bir görevli personel göndermektedir.
Sorum şu ki cemaat arasından rastgele imamlık yapanlar arasında bir ayağı sakat veya kısa bilemiyorum aksayarak yürüyen bir arkadaş imamlık yaptı. Bu da bende soru işareti oluşturdu. Daha önceki bilgilerime dayanarak özürlü olan birinin özürlü olmayanlara imam olamayacağını okumuştum. Şimdi hangi özürlüler özürlü olmayanlara imamlık yapamaz?
Topal olan aksak yürüyen birisi imamlık yapabilir mi?
Evet bu kişinin imamlık yapması sahihtir.Özürlü kişinin özürlü olmayanlara imamlık yapmasının caiz olmadığı husus uzuvlardaki noksanlık veya sakatlıklar değildir.Sahib-i özür olamaktır.Yani abdestini tutamayan kişilerki kanamalı bir yarası olup devamlı kan veya iltihap şeklindeki akıntıdan dolayı bir namaz kılacak kadar dahi abdestini tutamayan kişiler sahib-i özürdür.Bunlar her beş vakit için abdest alacaklardır.Bu kişiler sahib-i özürlükten çkıncaya kadar imamlık yapamazlar.Bu kişiler başkaca abdesti bozan bir şey yapmasalar bile kıldıkları namazın vakti çıkınca abdestlerinin hükmü kalmaz yeni vakit için yeniden abdest alacak tır.Hasılı bu kişiler,mazur olmakla taharet bakımından seviyeleri düşüktür.Sakatlıkta böyle birşey söz konusu değildir.Önemli olan,imamlığa liyakatının olmasıdır.