Receb'i esamm (sağır) ayının Faziletlerinden bazıları......

Recebi şerif ayının diğer aylar üzerine faziletli olmasının sebeblerinden bazıları nelerdir?receb ayına niçin sağır ay deniliyor?

Recebi şerif ayı Haram aylardandır.Hatta onların en üstünüdür.Zira Peygamber efendimizin (yaratıldığı) tertemiz nutfesi Receb'in ilk cuma gecesi(regaip ) Hz.Abdullah'ın sulbünden Vehb'in kızı Hz.Amine'nin sadefine intikal etmiştir.

Recep ayının üstünlüklerinden birisi de şudur;Kabe'i Muazzamanın hizmetçileri Receb'in her günü Kabe'nin kapısını açarlar.Sai aylarda ise,sadece pazartesi ve perşembe günleri açarlar.Receb ayında derler ki;"Bu ay Allahın ayı ,bu Beyt (kabe)Allah'ın beyti ve bu Kullar da Allah'ın kullarıdır.

Yine bu ayın faziletlerindendir ki,Hz.Allah'ın bu ayda hiç bir kavme azap ettiği işitilmemiştir.
Onun içindir ki bu aya "Esamm"(sağır ay)adı verilmiştir.

Bu aya "esamm" denilmesinin sebebi:Kiramen Katibin melekleri diğer aylar da hem hasenatı(İyilikleri) hem de Seyyiatı(kötülükleri)yazarlar.Receb ayında ise sadece hasenatı yazarlar.Şer (kötü) işitmezler ki yazsınlar...

Rivayete göre,Receb ayı,geçtikten(bittikten)sonra semaya yükselir.Hz.Allah şöyle buyurur;
"Ey ayım (Receb)!İnsanlar seni seviyor ve sana tazim ve hürmet ediyorlar mı?Receb ayı suküt eder.Cenabı Hak ikinci ve üçüncü defa sorar.Bunun üzerine şöyle der:
-"İlahi,sen ayıpları örtensin.Mahlukata başkalarının ayıplarını örtmeyi emrettin.Rasülün'de bana "Esamm" (sağır ay) adını verdi.Ben de sadece itaatlerini işittim,isyanlarını işitmedim.

Bunun üzerine Hz.Allah şöyle buyurur;
-"Sen ayıplı,sağır bir aysın.Kullarım da (günahları sebebiyle)ayıplı.Seni kabul ettiğim gibi onları da ayıplı olarak kabul ettim.Sende yapacakları bin nedamet(pişmanlık)ile onları af ederim.Sende yapacakları isyanlar da yazılır".

Receb ayı, Recep ayının fazileti, sağır ay receb ayı, Receb ayına neden sağır ay dendi,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..