SMS ve mail ile boşama olurmu?

telefondan sms atarak, sesli mesaj bırakarak,mektup yazarak ve internet üzerinden mail atarak boşanma olur mu?Bir kimse karısını sms ile veya mail yoluyla boşasa bu boşama gerçekleşir mi?

Bir erkek nikahı olan hanımına hitaben boşanmayı kastederek mesaj atarak,telefonla arayarak,sms yazarak,sesli mesaj bırakarak,mektup yazarak,veya mail aracılığıyla talak vermesi geçerlidir.

Açık ve bariz olarak talak ifade eden kelimelerde erkeğin niyeti sorulmaz.Talak veki olur.Ancak açık olmayıp kinaye olan kelimelerde erkeğe bu sözle neyi kastettiği sorulur.Boşamayı kast ettiyse hanımı boş olur.Boşama kastetmedi ise,hanımı boş olmaz.Niyeti gibi bu kelimeleri yazarken kaç talaka niyet etti veya kaç defa yazdı ise onuda göz önünde bulundurmak gerekir.

Talak dinen çok ciddiyet gerektiren bir durumdur.İş olsun,şaka olsun,veya hanımını kızdırmak veya ona ders vermek için yapılan şakaları kaldırmaz.Şakası dahi tehlikelidir.Zira nikahı şakası da ciddi kabul edilir.

Şaka ile hanımını boşayan kimsenin "talak-ı" hem kazaen hem diyaneten vaki olur.Yani o kimse hanımını boşamış olur.Talak'ın (boşamanın)şakası olmaz.Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.)"Üç şeyin ciddisi de ciddidir,şakası da ciddi dir.Bunlar nikah,köle azat etmek ve birde (kadın) boşamaktır."buyurmuşlardır.



Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..