Lohusa kadın 40 günden sonra adet görse hüküm nedir?

Lohusa kadın kırk gününü tamamladıktan sonra tekrar adet görse ne yapar?Halk arasında 40 başıdır.Adettendir ondan sonra adet düzenleniyor deniyor.ne derece doğrudur?Bu durum adet midir?Lohusalıkmıdır?Nasıl hareket etmek lazımdır?

Bir nifas (lohusalık) ile hayız (adet )arasındaki tuhur(temizlik hali)bilittifak 15 gündür.İmamı Azam hazretlerine göre kırk gün içerisinde ne kadar tuhur olursa olsun nifastandır.Fasıla teşkil etmez.

İmameyne göre Nifas müddeti içinde 15 gün temizlik olsa,temizlikten sonra gelen kan hayızdır.Mesela bir kadın :Doğumdan sonra bir gün kan görse 38 gün tuhur (temizlik)olsa,ve tekrar bir gün kan görse ilk bir gün nifas olur.İmamı Azama göre kırk gün nifastır.Enes Radıyallahü anh2den rivayet:

Rasülüllah s.a.v. "Nifaslı bir kadın için 40 gün vakit tayin etti,meğerki bundan önce tuhur görmüş olsun" Nifasın en çoğu hayzın çok müddetinin (10)4 mislidir.Bilittifak böyledir.(ibni Abidin 1/497)

Bir kadın nifas halindeyken nifas müddeti içinde kesildiği vakit gusledip namazlarını kılmaya başlar.Tekrar kan geldiğinde bırakır.Nifas müddeti bitmedikçe zevciyyet muamelesi yapılmaz.

Not:Hayız ve nifas mevzuuyla alakalı fıkıh kitaplarında kırkbaşına dair bir dayanak yoktur.Kırk günden sonra lohusalık biter gelen kan özür kanıdır.Bu kimse gusül abdesti alıdıktan sonra namaza başlar.Özür olduğu içinde her namaz vakti için ayrıca namaz abdesti alması gerekir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..