Kesilen Koç Koyun Hakkında Bilgilenme

selamunaleyküm patronumun bir koyun bir koçu vardı beslediği koyunun hamile kuşkusu vardı 2 3 kişiye soruldu sözde anlayan yok demişler bugün ikisi kesilince anlaşıldı hamile oldugu canlı degılmiş yavru sonuçta hamile oldugu için etini yemedim ben vicdanım el vermedi bir veterinere götürmesi daha dogru hak olduguna inanaraktanda yemedim açıkçası maddiattan kaçma olarak gördüm kendimce islamı hk hukukuni siz degerli hocalarımdan ögrenmeyi YÜCE ALLAH ADINA İSTERİM kimdedir bu koyunun vebali günagı herkes yedi biz sorduk dediler birkaç kişiye

Kesmek üzere kurbanlık hayvan alırken gebe olup olmadığına dikkat etmek gerekir elbette ancak gebe olsada kesilen koyunun eti helaldir ve yenilebilir.Karnından çıkan yavruda eğer canlı ise yavru annesine tabi olduğundan onunda kesilip yenmesi caizdir.Veyahut yavru bir fakire tasadduk edilebilir.Ancak yavru anne karnından ölü olarak çıkarsa yenilmesi caiz değildir.kurbanın karnından çıkan yavru hakkında Peygamber (s.a.v.) Efendimize eshabı sual etmişlerdir.Şöyleki;
Biz Fahr-i Kâinat Efendimiz’e (asm):
“Ey Allah’ın Resulü! Biz bazen deve boğazlıyoruz. Yahut da sığır ya da koyun kesiyoruz. Karnında yavru buluyoruz. Bu yavruyu atalım mı, yoksa yiyelim mi? diye sorduk:
“İsterseniz onu yeyiniz. Çünkü onun kesimi annesinin kesilmesiyledir." buyurdu.” (Tirmizi, İbn-i Mace)
“Ana karnındaki yavru annesinin bir parçası olduğundan anneyi kesmekle yavru da şer an kesilmiş olur. Bir başka ifadeyle, anneyi kesmek yavruyu da kesmek yerine geçer. Annesinin eti gibi onun eti de helal olur. Binaenaleyh kesilen bir hayvanın karnında ölü olarak çıkan ve ya hatta can verirken çıkan bir yavrunun eti de annesinin eti gibidir.”
Said Bin Müseyyeb, İmam Şafiî, Ahmed, İshak, Ebu Yusuf, Muhammed (ra) bu görüştedirler. Bu imamlara göre;
“Bu yavrunun tüyleri bitmemiş bile olsa, eti yine helaldir. Delilleri ise Abdullah Bin Ömer'den (ra) rivayet edilmiş olan:
"Cenin kesimi annesinin kesiminden ibarettir, tüyleri ister çıkmış olsun isterse çıkmamış olsun” mealindeki hadis-i şeriftir. (Zürkanî, Şerh-ü Muvalta)
İmam Malik’e (ra) ve El-Leys'e (ra) göre ise;
“Hayvanın kesilmesiyle karnındaki yavrunun da kesilmiş sayılması için yavrunun kıllarının bitmiş olması şarttır. Delilleri ise:
"Deve kurban edildiği zaman, karnındaki yavrusunun organları teşekkül etmiş, tüyleri çıkmış ise, bu yavru annesiyle beraber kesilmiş sayılır.” (İmam Malik, Muvatta) mealindeki hadis-i şeriftir.
Fakat İmam Malik (ra) ile El-Leys'e (ra) göre:
Tüyleri çıkmamışsa kesilse de eti helâl olmaz.”
İmam Ebu Hanife'ye (ra) göre;
“Anne karnından ölü olarak çıkan yavru annesinin kesilmesiyle kesilmiş olmaz. Bu yavrunun eti haramdır. Çünkü ölü hükmündedir. Onun etinin helal sayılabilmesi için ana rahminden diri olarak çıkması ve ayrıca kesilmesi gerekir." (Sünen-i Ebu Davud)


Annesi kesilmeden ana rahminde ölen yavrunun eti haramdır“Annesi kesilmeden önce, ana rahminde ölen bir yavrunun etinin yenmesi haramdır ve anasının kesilmesiyle de temizlenemez. Bu hususta tüm İslâm âlimleri ittifak etmişlerdir.” (Sünen-i Ebu Davud)


Yavrusu kurban kesilmeden önce doğarsa annesiyle birlikte kesilir
“Kurbanlık bir hayvan kesilmeden önce doğursa, yavrusu da kendisi ile beraber kesilir. Çünkü yavru anasına bağlıdır. Eğer yavru kesilmeyip satılırsa, parasını sadaka olarak vermek gerekir.” (Büyük İslam İlmihali)

Netice olarak koyunun gebe olup olmadığı araştırıldı ve olmadığı kanatı ile kesildi ise vebal diye bir şey söz konusu olmaz.Neticede Hz.Allah gebe olsada şer'i usullerce kesilen koyunu ve yavrusunu helal kılmıştır.Helal kılınan bir şeye bunun eti yenmez haramdır diyemeyiz.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..