Ramazanda seferi olmak

selamlar...baldizim almanyadan gelmis ve babasi gilde kaliyor ve ramazan ayi bizde orucluyuz ,mesala burdan 200 km uzakta bir yere alisverise gotursek(sadece gidis 200km) tabi yol uzun yaz ayi burda 20 saat oruc tutuyoruz bizim oruc tutma durumumuz nasil olur niyet etmeyip orucumuzu ogun yesek dinimizdeki hukmu nedir?tesekkurler hayirli ramazanlar.

Bir kimsenin şer'an seferi olması için en az 90 kmyi katetmesi lazımdır.Ancak ikamet ettiği beldenin içerisinde dolaşarak değilde,beldesinden uzağa doğru katettiği mesafedir.

90 km lik mesafedeki uzaklığa gitmesi durumunda seferi'dir ve yolculuk esnasında seferi hükümlerine tabi olur.SEferi olan kimseye Hz. Allah Ramazan ayı içerisinde yolculuk sıkıntılı ve meşakkatli olacağından, oruç tutmayıp daha sonra kaza etmek üzere ruhsat verilmişti.

Her ne kadar orucun başlama vaktinde evinde olsa bile,o gecenin sabahında yolculuğa çıkmaya niyetlendiği için (önceden belli olduğu)oruca niyet etmeyip hiç oruca başlamazlar.Ancak bir gün olarak kaza ederler.

Bir kimsede geceden oruca niyetlendiği halde, gündüz 90 kmlik mesafeye gitmesi gerekse,o kimseye de kaza etmek kaydıyla orucunu bozmaya ruhsat vardır.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..