Hastaya Kesilen Kurban adak mı olur?

Benim kizim komadan cikti ve ben bunun hurmetine bi kurban kesmek istiyorum bu kestirmek istedigim kurban adaklik kurban mi oluyo yada baska bi kurban mi oluyo? Bide kesilis hakkinda bana bilgi verebilir misiniz?

Geçmiş olsun Cenabı Hak acil şifalar ihsan eylesin..kurban konusuna gelince Daha önce "eğer kızım komadan çıkarsa kurban keserim " diye bir niyette bulunmadı iseniz bu kurban adak kurbanı olur ki,Adak kurbanı niyetiyle kesilir.Eğer daha önce böyle bir düşünce olmayıp kızınızın uyanmasına sevinerek kurban kesmeye niyetlendi iseniz bu kurban bir nevi teşekkür nmahiyetinde olup şükür kurbanı veya kızımın sağlığo için diye niyet edilebilir.Neticede bu nafile bir kurban olur ve aileden herkes etinden de yiyebilir.Ancak kurban adak kurbanı ise kurban sahibinin kendisi ve ailesi bu kurbanın etinden yiyemez.fakir fukaraya tasadduk edilir.Eğer aileden biri yerse de etin parasını tasadduk etmasi gerekir.

Eğer Kurbanın Kesilişi:

Kurban eziyet vermeden yatırılır.Kesilecek diğer hayvanların gözü önünde kesilmemelidir.Sol tarafı üzerine kıbleye çevrilir.Ayaklarından üçü bağlanır.Üstte kalan sağ arka bacağı bağlanmaz.Sığırın dört bacağı da bağlanabilir.Deve ayakta kesilebilir.Sol ön ayağını bağlayarak yatırmak caizdir.
Eğer kurban vekaleten kesilecekse vekil olan "sahibinin niyetine" diye niyet eder.Eğer adak kurbanı ise fülanca adağıma,Şükür kurbanı ise fülanca işime şükür kurbanı" diye niyet edilir.

KURBANIN KESİLMESİ :Kurban bu usul ile bağlanıp,übiç defa teşrik tekbiri(Allahü Ekber,Allahü Ekber, La ilahe illallahü vallahü Ekber Allahü Ekber ve lillahil hamd )getirildikten sonra "Bismillahi Allahü Ekber" diyerek kesilir.

Hayvanın boğazında kesilecek dört (4) mühim damar vardır.Bunlar: Boynun iki yanında bulunan,iki adet kan damarı ve boynun tam ortasından geçen yemek ve nefes borularıdır."KESKİN" bir bıçakla ilk elde bu kan damarları ve borular derhal kesilir.(Ekmek keser gibi değil de;mümkünse tek hareketle,çok çabuk bir şekilde kesilmelidir.)

Bıçak boyun kemiğinin içindeki murdar iliği kesecek kadar aşağı indirilmez.Bir müddet beklenir.(Mutlaka beklenecek)
Kan iyice boşaldıktan ve hayvandan hareket kesildikten sonra,boyun kemiği içindeki murdar ilik kesilir.Kurbanın başını geriye kanırtarak (çekerek) hayvana eziyet vermek yanlıştır.

Kan iyice boşalıp hareket kesilmeden,murdar iliğe bıçak vurmak,hayvana acı vereceğinden son derece mahzurludur.Murdar ilik hemen kesilirse hayvan aniden ve acı çekerek ölür.Ölen hayvan hareketsiz kalacağından vücudundaki kanlar yeteri kadar boşalamaz.Bu da usule uygun bir davranış olmaz.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..