dinimizin çalışmaya verdiği önem ve peygamberlerin meslekleri

Dinimizin çalışmaya verdiği önem.İslam dininin çalışmaya verdiği önem ve Peygamberlerin meslek hayatları.Peygamberlerin meslekleri

Çalışmak ve elde etmek ama helal yoldan kazanmak dinimizde kutsal sayılmıştır. Dünya hayatında çalışana karşılığını vermek Allah’u Teala’nın adaleti gereğidir. ‘ kişiye ancak çalıştığının karşılığı vardır’ buyuran Rabbimiz, ter döküp döküp emek sarfeden ile tembel yembel oturani asla bir tutmayacağını haber vermektedir. Yaşantımız sırasında hiçbir zaman din ve ırk ayırımına itibar edilmeden herkesin çalışmasının ve gayretinin mükafatını aldığını müşahade etmekteyiz.’ hiçbir başarımı tesadüfe borçlu değilim. Buluşlarımda tesadüfen değil,çalışmalarımın eseridir.’ Diyen ( Thomas Addison) bu gerçeğin canlı ifadesidir.

‘Kuvvetli mümin zayıf müminden hayırlıdır.’ Hadisi şerifi tembellere bir ihtar niteliği taşımaktadır. Başkalarının sırtından geçinen asalak ve parazit insanlar dinimizce kınanmıştır. Hz. Peygamber efendimiz bile dualarında tembellikten Allah’a sığınmıştır.
Bir gün bir dilenci yardım için hz. Peygamberin (sav) yanına geldi. Allah rasulu eli ,ayağı düzgün güçlü kuvvetli bu adamı .çalışsana buyurdu. Adam nasıl deyince efendimiz: şu ipi al ,dağdan ödün topla şehre getir ve sat dedi . ve şöyle devam etti: ‘sizden birinizin ipini alıpta dağa gitmesi ve arkasına odun demeti yüklenip getirerek onu satması ve cenabi hakkın bu suretle o kimsenin onurunu koruması istediği verilsede halktan dilenmesinden daha hayırlıdır.’
Hz. Ömer diyorki : ‘Rızkını elde etmek hususunda gevşeklik gösterme. Tembel tembel oturupta Allah dan rizik isteme. Bilirsinizki gökten ne altın yağar ne de gümüş. Görürümki bazı insanların boyu,gücü,kuvveti, gayet yerinde çok güzel. Bunların ne işle meşgul olduklarını sorarım. Hiçbir işle meşgul değildir. Denildiği zaman onlar hemen gözümden düşer, artık onlara itibar etmem.’
Arılara ,karıncalara,kuşlara bakınız, diğer canlılara bakınız hiç boş duran var mı? Her canlı çalışırken kainatın en mükemmel ve mükerrem varlığı olan insana tembellik nasıl yaraşır! Çalışmadan , emek sarfetmeden nimet elde edilemez. Allah (c.c.) rızkı yaratmıştır ve kainatı insanlığın emrine vermiştir. Ancak o rızkı arayıp bulmayı ve en güzel bir biçimde istifade etmeyi insana bırakmııtır. Bu durumu Ümmi Sinan’ın şu sözü ne güzel anlatmaktadır: ‘Bir pınarın başına bir testiyi koysalar, kırk yıl orda dursa dolası değil.’
Tembelliğin bir başka turu de vardır ki , o da ‘çalışmak ibadettir’ sözünün arkasına sığınarak,Allahü Teala’nın emrettiği diğer vazifelerden kaçmaktır. İşleri öne sürerek namaz kılamadığını,oruç tutamadığını vs. söyleyenlerde tembellik örneği sergilemektedirler. Çalışmak bu ibadetlere mani olmadığı gibi Allahın emrettiği diğer ibadetlerede bizim ihtiyacımız vardır ve bu ibadetler çalışmamıza asla mani değildir. Bakınız bu konuda Allah Rasulu şöyle buyuruyor: ‘Donya için ahiretini,ahireti için dünyayı terkedende hayır yoktur. Her ikiside lazımdır. Çalışın başkalarına yük olmayınız.

İslamiyet iyi, doğru ve faydalı çalışmalarından yanadır. Çıkarcılıktan dolandırıcılıktan ve tembellikten kesin surette uzak durmamızı öğütler. Sevgili peygamberimiz, tutum ve davranışlarıyla, insanlara doğru ve dürüst çalışma yollarını göstermiştir. O’nun daha genç yaşta ticarette uğraşmasın toplum faaliyetlerine katılması daha genç yaşta ticaretle uğraşmasın toplum faaliyetlerine katılması, toplumun çeşitli yaralarını sarmaya çalışması bizim için ilginç örneklerdir.

Peygamberimiz, ancak çalışan milletlerin yükselebileceğini çok iyi biliyordu. Bunun içinde tembelliği, kişinin dünya ve ahirette yüz karası olarak nitelemiştir. Rızık kapısının göğün en yüksek noktasından yerin derinliklerine kadar açık olduğunu söylemiştir. Bir hadisi şerifinde; “Allah sanat sahibi müminleri sever buyurmuşdur.

Atalarımız;
“Çalışmak ibadetin yarısıdır”
“Çalışmakla her iş tamam olur”
“Tembele her fün bayram”
“Tembele iş buyurur ki; sana akıl öğretsin”
“Tembele kapını ört demişler, yel eser örter demiş”
“Uyumakla yol alınmaz”
“Işıldayan demir pas tutmaz” gibi her biri çalışmayan toplum hayatındaki değerlerini anlatan altın sözler söylemişlerdir.
Çalışmak insanı mutlu kılar. Mutsuzluğun belli başlı nedenlerinden birisi, tembellik ve uyuşukluktur. Bir iş, sanat, memuriyet veya ticaretle geçinen kimse, işine sevgi ile bağlanmalı ve sürekli olarak çalışmalıdır. Çalışma, sevgi dünyamızı da zenginleştirir. Hiç bir iş görmeyen adam, hiç bir şeyi sevemez. Çalışan insan, işine alışır huzurlu ve geleceğe güvenle bakar. Çalışkanlığın vatan sevgisi ilede yakın ilişkisi vardır. Vatanını gerçekten sevenler, toplumun mutluluk ve yükselişini kendi çıkarlarına üstün tutarlar. Her şeyden önce kendilerini yetiştirip geliştirmeye, topluma aydalı her hangi bir iş ve sanat alanında en ileri gitmeyi içtenlikle çalışırlar.
Vatan sevgisiyle dopdolu olan, dini ve milli inancı güçlü insanlar, kendi iş ve mesleklerinde en ileri gitmeyi gaye edinmelidir. Böyle yapanlar, hem Allah’ın hoşnutluğunu, hem peygamberin sevgisini ve hem de toplumun tekdirlerini kazanırlar.
Yazımıza peygamber efedimizin bir sözüyle son verelim, “Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, hemen ölecekmiş gibi de ahiret için çalış.”

Peygamberlerin bazısı çiftçilik yaparak,bazısı marangozculuk,bazısıda tüccarlık yaparak maışetlerini temin etmiştir.Bazı Peygamberler ve mesleleri:


HZ. ADEM (AS) : İlk ziraat mühendisi ve çiftçi idi.

HZ. ŞİD (AS) : Hallac, kazzaz, nessac = dokumacıların, örücülerin ve mensucat sanayiinin ilk kurucusu idi.

HZ. İDRİS (AS) : İğneyi ilk icad eden, ona delik açan, iplik geçiren olduğundan, terzicilerin- konfeksiyoncuların- örücülerin piri sayılır.

HZ. NUH (AS) : Marangozcuların- gemicilerin- denizcilerin ve barbarosların piri idi.

HZ. HUD (AS) : Tüccar idi. Bütün tüccarların piri sayılır.

HZ. SALİH (AS) : Sürülerle develer yetiştirirdi. Sütlerini hem içer, hem de satıp dünyalığını temin ederdi. Hz. Salih Aleyhisselamın devesi meşhurdur.

HZ. İBRAHİM (AS) : Kabeyi yeniden inşa edişiyle, Hz Süleyman (as)'a ve Mimar Sinan'a önderlik etmiştir.

HZ. LUD (AS) : Tarihçi idi. Seyyahların, Evliya çelebilerin piridir.

HZ. İSMAİL (AS) : Kara ve deniz avcılığı ile geçimini sağlardı. Avcıların piri sayılır. 70 dil bilirdi. Tercümanların da piridir.

HZ. İSHAK (AS) : Çoban idi.

HZ. YAKUB (AS) : Çoban idi.

HZ. YUSUF (AS) : Saati ilk icat eden, Toprak mahsulleri ofisini ilk defa kuran, bolluk zamanında depolamayı, kıtlık zamanında halka dağıtmayı düşünen bir peygamberdir.

HZ. EYYÜB ( AS) : Ziraatcı idi.

HZ. ŞUAYB (AS) : Ziraatcı idi.

HZ. MUSA (AS) : Çobanlık yapmış ve Hz Şuayb (as)'a hizmetçilik etmiştir.

Bir büyüğe hizmet etmekte peygamber mesleklerinden biridir.

HZ. HARUN (AS) : Vezir idi.

HZ. DAVUD (AS) : Demiri işleyen, zırh yapan ve düzenli ordular kuran, Calut'un ordularını mağlup eden bir kumandandır.

HZ. SÜLEYMAN (AS) : Emir, hükümdar idi. Sazlardan zenbil yapardı. Bakır madenini ilk defa işleyen O'dur.

HZ. ZÜLKİFL (AS) : Ekmek pişirirdi, fırıncıların piri idi.

HZ. İLYAS (AS) : Dokumacı ve iplikçilerin piri idi.

HZ. YUNUS (AS) : Balık avlayıp geçinirdi, balıkçıların piri idi.

HZ. ÜZEYR ( AS ) : Bahçıvan idi. Meyve ağaçlarını ilk defa aşılayan fidan yetiştiren, budama işlerini insanlara öğretendir. Bağ ve bahçe işleriyle uğraşanların piridir.

HZ. LOKMAN ( AS ) : Doktorluk ve eczacılık mesleğinin piridir.

HZ. İSA ( AS) : Avcı idi. Av aleti ile geçimini temin ederdi. Avcıların piri idi.

HZ. MUHAMMED (SAV): Küçük yaşlarda çobanlık yapmış daha sonra ticaretle uğraşmış ve cihadla meşgul olmuştur

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..