2 Yaşından Küçük Hayvan Kurbanlık Olur mu?

büyükbaş hayvanın kurban olabilmesi için iki yaşını doldurması gerektiğinden, hayvanın iki yaşını doldurduğunu ön dişlerini atıp atmadığından anlamamız gerekiyor.doğrumudur?dişlerinin ayrıldığında kurban olabileceği ifade ediliyor.hayvan gelişmiş 400 kg. ağırlığında ancak iki yaşından küçük.kurban olurmu?

Büyükbaş hayvanda kurbanlık yaşı aranması şartı vardır.Sığır ve manda iki yaşını doldurmuş olmalıdır,aksi taktirde kurbanlık olarak kesilemez.Gelişmiş ve semirmiş olması bunu değiştirmez.Yalnız koyunda 6 aylık olduğu halde anası gibi gösterişli ve gelişmiş olursa kurbanlık olmasına müsade edilmiştir.

Ancak iki yaşını doldurduğu bilinen bir hayvan kapağı atmadığı görülse kurban edilmesinde beis olmamalıdır.

Hadis-i Şerif'te Resûl-i Ekrem (sav)'in: "İki yaşına girmiş (Müsinne) hayvandan başkasını kesmeyiniz. Eğer iki yaşına girmiş hayvan bulamazsanız, bu durumda "Cezae" halindeki koyunu kurban olarak kesiniz"(346) buyurduğu bilinmektedir.

Cezae den maksat 6 aylık olupta 1 yaşındaki kadar gösterişli olması kastediliyor.Görüldüğü gibi istisna sadece koyundadır.O da başkasını bulamazsanız şeklindedir.Bu hüküm sadece koyun için geçerlidir.

Kurban edilecek sığır ve manda iki, deve ise beş yaşında olmalıdır
“Sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşında olanı kurban edilir.” (Fetava-i Hindiyye)
“Devenin en aşağı beş yaşında olanı, sığırın iki yaşında olanı ve davarın bir yaşında olanı, (veya daha az yaşta olup da bu yaşta gösterenleri) kurban edilebilir.” (Sünen-i Ebu Davud)

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..