Muharrem ayı orucu kaç gün tutulur?

İYİ GÜNLER MUHARREM AYINDA BORÇ ORUÇ TUTULUR MU ? ARKADAŞLARIM MUHARREMDE SADECE 2 GÜN ORUÇ TUTULACAĞINI SÖYLÜYOR TV DE İZLEMİŞLER. BENDE HACCA GİDEN BİRİNE SORDUM VE İNTERNETTE ARAŞTIRIYORUM AMA BÖYLE Bİ YAZIYA RASTLAMADIM. RAMAZANDA TUTAMADIĞIM ORUÇLARIMI TUTMAMDA Bİ SAKINCA VARDI.TUTTUĞUM GÜNLERİN SEVABI YADA Bİ SAKINCASI VAR MI? hanifi mezhebindenim

Muharremi şerif ayında sadece iki gün oruç tutulacak başka tutulmaz veya oruç tumanın sakıncası diye bir şey söz konusu bile olamaz.Bilakis Ramazan ayının haricinde muharrem ayında oruç tutulması, Peygamberimiz (s.a.v.)özellikle tavsiye buyurduğu rivayet edimiştir..

Hz. Ali (K.V)de şöyle rivayet etmektedir:
"Ben Rasülüllah s.a.v.'in yanında otururken bir adam ona;
-Ya Rasülellah! Ramazan ayından sonra hangi ayda oruç tutmamı emredersiniz? deyince Rasülüllah (s.a.v.);"Ramazan ayından sonra oruç tutacaksan Muharrem ayından tut!Çünkü O' Allahın ayıdır.O Ayda bir gün vardır ki,Allah bir kavmin tevbesini o günde kabul etti.ve diğer bir kavmin tevbesini de o günde kabul edecektir."buyurdu.

Bu ayda yapılacak bir çok ibadetlerle birlikte oruç tutmakta çok faziletlidir.Zira Rasülüllah Efendimiz (s.a.v.):
"Ramazan orucundan sonra oruçların en faziletlisi Allahın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.Farz namazlardan sonra kılınan en faziletli namaz da gece namazıdır."buyurmuşlardır.(müslim tergıp c.2 sh.462)


"Bu ayın ilk on günü oruç tutan kimsenin Cenbı Hak o sene ömrünü bereketlendirir,uzatır."

"Bu ay içerisinde;Perşembe,Cuma,Cumartesi günleri peşpeşe ouç tutulursa 900 senelik nafile sevabı verilir."

Hadisi şeriflerden anlaşıldığı üzere bu ayda tutlan oruç iki günle sınırlanmamış,aksine tutabilen için 10 gün veya daha fazlası tavsiye edilmiştir.Ancak bu oruçlar farz olmayıp kuvvetli sünnetir.Nafile olarak tutulabileceği gibi bu oruçlara kaza orucuna niyet edilerekte tutulabilir.

Arkadaşınızın tv den duyduğu iki gün oruç Muharremin onuncu günü olan aşure orucu olabilir.zira Aşure günü orucunu tek olarak tutmak mekruh olduğundan 9. günü veya 11. günü ile beraber tutulması tavsiye edilmiştir.

Rasülüllah Efendimiz S.a.v. 9.cu günü seferde bulunuyorlardı.o bakımdan yalnız 10. gün oruç tutmuşlar ve "sağ olursak seneye 9.günü de tutarız" buyurmuşlardır.


Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10.gün oruç tutmak ve 10.gün aşure pişirmek faziletli ibadetlerdendir.Bunu yerine getirenlerin Hz. hasan ve Hüseyin Efendilerimizle cennete girecekleri ümid edilir.
Bu 10 günlük orucu tutamayanlar,mümkünse 8,9 ve 10 günleri oruç tutmalıdır.

Muharrem ayında oruç tutmanın fazilet ve sevabını aşağıdaki adresimizden daha teferruatlı öğrenebilirsiniz.

http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-2311.html

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..