Küçük abdesten sonra kesilmeyen idrar...

selamun aleykum hocam...küçük abdestımı yaptıktan sonra bir iki damlada olsa ne kadar ugraşmama rağmen içerde kalıyor ve sonradan akıyor bunun sakıncası nelerdir ?ne yapmam gerekir? abdest almam gerekir mi?

Erkeklerin küçük abdestini yaptıktan sonra hemen çıkmayıp istibra yapması gerekir.Zira temizlenmeyip içerde kalan necaset dışarı çıktığı vakit abdest bozulur namaz esnasında gelirse dolayısı ile namazda fasid olur.Böyle bir durumu olan kimsenin ihtiyacını giderdikten sonra "istibra" yapması vaciptir.Tamamen kesildiğinden emin olduktan sonra abdest alması gerekir.

İstibra taharetin bir parçasıdır.Erkeklerin tuvalette idrarını yaptıktan sonra erkeklik uzvundaki akıntıyı tamamen kesip gidermelerine istibra denir.Buda tuvaletini yaptıktan sonra bir kaç adım yürümekle,öksürmekle,bir yana eğilmekle,veya sıvazlamakla olur.

Küçük abdest bozdukdan sonra, kalb, damlamanın kesilmesine dâir kanaat getirinceye kadar, yürümekle veya öksürmekle veya sol taraf üzere yatmakla istibrâ (idrarın- sonunu almak) vâcibdir.

Bir kavle göre; «Zekeri üç kere silmek ve çekmekle yetinilir.» Şurası bir gerçektir ki; insanların tabiatları ve âdetleri çeşitlidir. İmdi bir kimsenin kalbi, kendinin temizlendiğine kanaat etse, o kimse için is-tincâ(taharet) yeterli olur.İstibra gerekmez. Çünkü herkes kendi hâlini daha iyi bilir,




--------------------------------------------------------------------------------

İstibra nedir, küçük abdesten sonra kesilmeyen idrar, içerde kalan idrar abdesti bozar mı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..