Tuvalet Kağıdı İle İstinca

Ben istincayı peçete ile yapıyorum.idrar yaptıktan sonra idrar tenazül uzvumun kenarına da taşıyor ve ben bunu da peçeteyle siliyorum.bu şekilde temizlenmiş oluyormu?bunda namaza ve abdeste mani bir durum Varmı? Bu şekilde Necaseti uzuvdan peçeteyle silmek 1dirhemden az olursa oluyor diye biliyorum ama gün içinde 5-6 kez ve lavaboya giriyorum hatta hafta içini de dikkate alırsak bunların ayrı ayrı toplamı 1 dirhemi geçerse namaz oluyormu?imamı âzama göre istinca mahalinin çevresine Dağılan Necaseti Taşla silmek caiz olduğuna göre aynı hüküm kağıt peçete için de caizmidir?yani kağıt peçeteyle 1 dirhemden az necaseti silerek temizlemek sahih kabul ediliyormu? Birde şu ana kadar böyle kıldığım namazlar ve abdestler geçerlimidir bu Konuda çok vesvese ediyorum ve umutsuzluğa düşüyorum namazlarım olmadı diye .

Taharette asıl olan su ile temizlemektir.
Taharet için su bulunmadığında, taş ve diğer temizlik malzemeleriyle de taharet yapılabilir.Tuvalet kağıdıda günümüzde bir taharet aracı olarak kabul edilir ancak taharet yerinin (tenasül uzve ve makat)su ile iyice temizledikten sonra tuvalet kağıdıyla kurulamak en güzelidir. (Merğinani, el-Hidaye, I, 38).Böylece şüpheye düşmemiş olursunuz.

Şimdiye kadar aldığınız taharette iyice temizlendiğini düşünene kadar silindiyseniz mesele yok demektir.Gerisi vesveseden ibarettir.namazları tekrar kılmanız gerekmez.

Sadece tuvalet kağıdıyla necaseti tamamen temizleyecek şekilde taharet almakta caizdir.Ancak kalpte şüphe bırakıyorsa ve su ile taharetlenmenizde sağlık açısından her hangi bir sorun yoksa tahareti su ile yapmanız ve kağıt ile kurulamanız sünnete daha uygun olur.

Bazı kaynaklarda yazı malzemesi olduğu için kağıdın temizlik malzemesi olarak kullanılması uygun görülmemişse de, günümüzde tuvalet kağıtları, temizlik için üretildiğinden, bunların temizlik amacıyla kullanılmalarında bir sakınca yoktur (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 1/340).

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..