Mescidlerde dünya kelamı

Mescidlerde dünya kelamı konuşmanın sınırı ölçüsü nedir?Mesela Mescidlerde siyaset konuşulabilir mi?Hâl hatır sorulabilir mi? ölçü nedir? ALLAH Teâlâ razı olsun.

Cami ve mescitler namaz kılma ve ibadet etme mekanı olduğu için zauret ve ihtiyaç dışında dünya kelamı konuşmak olmaz.Kısaca hal hatır sormak veya selam vermek caizdir.Fakat siyaset gibi dünyevi mevzuları namazgah olan cami ve mescitlerde konuşmak ve gülmek edebe aykırı bir davranış olur.Ancak ilim ve hadisi şerif veya kuran meali gibi uhrevi meseleler konuşulabilir.

Ancak bunların dışında Camide konuşmak, gülmek, şakalaşmak sevapları yok eder. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Mescitte dünya kelamı söyleyenin ağzından kötü bir koku çıkar. Melekler, “Ya Rabbi, bu kulun mescitte söylediği kelamdan dolayı, ağzından çıkan fena koku bizleri rahatsız ediyor” derler. Hak teâlâ da buyurur ki: “İzzim celalim hakkı için, onlara büyük bela veririm.”) [Ey Oğul İlm.]

Camiye girince, önce iki rekat tehıyyet-ül-mescid namazı kılıp veya başka ibadet yapıp, itikâfa niyet ettikten sonra, yüksek sesle olmamak şartı ile konuşmak caizdir. İhtiyaç olmadan mescitte konuşulmaz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Ahir zamanda bazı kimseler, mescidlerde dünyadan konuşacaklar, dünya kelamı söyleyecekler. Onlarla beraber olmayın! Allahü teâlânın böyle kimselerle işi yoktur.) [İbni Hibban]

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..