Saçı uzatmak için kaynak yaptırmak(saç ekletmek) caizmi dir?

Saçı kısa olanlar saçını uzattırmak için saçına kaynak yaptırıyor.buda peruk gibimidir?kaynak yaptırmanın bir mahzuru varmıdır?

İnsan saçından yapılan peruğu takmak nasıl haramsa saçına insan saçı ekletmekte aynı şekilde haramdır.İster kendi saçı olsun ister başka bir insanın saçı olsun.Muhtar şerhi olan"el-ihtiyar"da daböyledir.

Çünkü Rasülüllah(s.a.v.)efendimiz "Saçına saç ekleyene ekletene,vücüduna dövme yapana yaptırana,dişlerin başını inceltene, buna razı olana,yüzünden tüyleri aldırana ve alana Allah lanet etsin" buyurmuştur.

Saçına saç ekletmede tezvir yani kandırma olduğu için ve insanın bir cüz'üyle menfeatlenmek olduğu için haramdır.

Fakat Tatarhaniye'de "Kadın örgü ve perçemlerine deve tüyünden bir şeyi ilave ederse beis yoktur.Kadının saçına saç eklemesi Hadis-i şerif'de yasaklandığı için mekruhtur.Çünkü insanların bütün azaları mükerremdir,insandan ayrılmış bir şey ile menfaatlenmek ona ihanet olur.Bunun için mekruhtur.Hayvan kılı veya yünü olursa beis yoktur.

Şafii'lere ve Hanbeli'lere göre kadın saçına insan saçı ekleyecek olursa ittifakla haramdır.Çünkü insanoğlunun saçı ve diğer uzuvlarını kullanıp menfaatlenmek haramdır.İnsan saçının dışında başka temiz bir saç veya başka bir şey takarsa eğer kocası izin verirse caiz olur.

Saça kaynak yaptırmak, saç ekletmek caizmidir, saça kaynak yaptırmak caizmidir, insan saçından kaynak yaptımak caizmidir,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..