Sadaka-i Fıtır (fitre) kime vaciptir?

Fitre vermek kimlere vaciptir?Fitre kimlere verilir?Fitrenin hükmü nedir?Fitrede temlik şartmı dır?

Sadaka-i fıtır (fitre)Nisaba sahip olan her Müslümanın Ramazan Bayramı gününde ancak ,kendisine zekat verilmesi caiz olan kişilere verilmesi gereken sadakadır.Fitre sadakası zekat verlmeyen kişilere verilmez.

"Sadaka-i fıtır" sözündeki fıtır'dan murat bayram günüdür.Yani "bayram sadakası "demektir.Hicretin ikinci senesinde zekattan önce emrolunmuştur.Haberi vahid ile sabit olduğu için farz olmayıp vacip'tir.

Ebu Davut ve İbni Mace'nin İbn-i Abbas' dan (r.a.)'dan rivayet ettiği hadisi şerifte:Rasulüllah Efendimiz(s.a.v.):"Oruç ,tutan için lağv(hata,kusur) ve refes (kötü sözden)temizlik için fakirlerin yiyeceği olarak taktir etti.Kim bunu Bayram namazından önce verirse o,makbul br sadaka-i fıtır olur.Her kim bayram namazından sonra verirse o, diğer sadakalar gibi bir sadaka olur." buyurdu.

sadaka-i fıtra'nın verilme emri ömridir.Yani ömür boyu eda edilir.Bayram gününden öncede ,sonrada verilebilir.Bazı alimler ise,bu sadakanın ramazan bayramı gününe mahsus olmak üzere vaktinin dar olduğunu sylediler.Buna göre Bayramdan sonra verilirse kaza olur.

Sadaka-i Fıtrın rüknü zekatta olduğu gibi temlktir.Yani verilen kimseye mülk yapmaktır.İbaha ile caiz olmaz.(yemek yedirmek gib

Fitre kime verilir, fıtır sadakası nedir, fitre nedir, fitre kime verilmez, fitrenin h,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..