Erkeğin Elinin Yabancı Kadına Değmesi Haram mıdır?

hocam selamunaleyküm. işyerinde, otobüste vs. yerlerde elimiz yanlışlıkla bir bayanın eline değiyor. bu gerçekten istemsiz bir şekilde gerçekleşiyor. dikkat etmeme rağmen bu dertten muzdaribim. bunun bir vebali varmıdır bizim üzerimize, her ne kadar dikkat etsekte sürekli bu durumla karşılaşıyorum maalesef.

Erkek ve kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve dokunması şer'an haramdır.Ancak günümüz şartlarında toplum olarak kadın ve erkek işyeri ve toplu taşıma araçları gibi bir arada bulunduğundan bu husus biraz daha müşkil bir hal alıyor.Dikkat edilmesine rağmen gayri ihtiyari meydana gelen dokunma ve çarpışmadan dolayı bir sorumluluk yoksada ,önemsenmeyerek meydana gelen mahreme değme ve dokunma hususunda elbette kişi mesuldür.

Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır. Peygamber (asv)'e biat eden kadınlar dediler ki: "Ey Allah'ın Resulü, biat ederken elimizi tutmadınız." Peygamber (asv) "Kadınların elini tutup tokalaşmam.", buyurdu (Ahmed bin Hanbel, Nesâî, İbn Mâce).

Hazreti Aişe (ra) biat ile ilgili şöyle buyuruyor: "Allah'a yemin ederim ki Resûlüllah'ın eli bir kadının eline dokunmadı. Sadece sözle onlardan biat aldı." (bk. Buharî, Ahkâm, 49, Neseî, Bîy’a, 18; İbni Mâce, Cihad, 43).

Peygamber (asv) bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor:

"Sizden biriniz, başına iğne ile dürtülmesi kendisi için helâl olmayan bir kadına dokunmaktan daha hayırlıdır." (Taberâni , Mucemu’l Kebir, 20 / 212)

Bir kadının eli, yabancı bir erkeğin eline değmesi zaruret yokken haramdır. Bu itibarla, hiçbir ihtiyaca dayanmayan tokalaşmada bu haramlık söz konusu olur. Yabancı bir erkek yabancı kadınla tokalaşamaz, elini namahremin eline süremez. Resûl-i Ekrem Efendimiz (asv), yabancı bir kadının elini tokalaşmak için tutmanın ateş tutmaktan daha korkunç olduğunu haber vermiş, namahremin elini tutanın cehennem ateşi avuçlayacağına işarette bulunmuştur.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..