Saç Ektirmek Günah mıdır?

Acaba bir insanın kendi ensesinden alınıp basının ön tarafına dökülen sacların yerine ekilen sac ekme yöntemi caizmidir?

islam yaratılışı değiştirme amacı taşıyan ve aldatma olan her şeyi yasaklamıştır.Saç ektirmek estetik görünümü sağlamaktan başka bir şey değildir.Dökülen saç yerine saç ektirmekte bu amacı güdüyorsa o zaman caiz görülmez.Kendi ensesinden alınan saç kökü ve başkasından alınan peruk gibi eğreti saçın bir farkı yoktur.ikisindede amaç aynıdır.İslam sağlık açısından zorunluluk arzetmeyen sırf estetik amaçlı vücut üzerinde yapılacak değişikliklere cevaz vermemiştir.

Hadis kaynaklarında, Peygamberimiz (s.a.s.)’in dökülen saçların yerine saç taktırmaya izin vermediğine dair rivayetler vardır.

a) Medineli Müslüman bir kadın (cariye) evlenir, sonra hastalanır ve saçları dökülür. Ailesi, bu kadına saç taktırmak ister ve dini hükmünü Peygamberimize sorar. Peygamberimiz buna izin vermez ve “saç takana ve taktırana Allah merhamet etmesin (lânet etsin) der” (bk. Müslim, Libas, 117; Buhari, Libas, 83)

b) Bir kadın Peygamberimize gelir, evlendirmek istediği kızının hastalık sebebiyle saçlarının döküldüğünü, saç taktırmak istediğini söyler. Peygamberimiz izin vermez ve “Allah saç takana ve taktırana merhamet etmesin (lânet etsin) der” (bk. Müslim, Libas, 115).

Peygamberimizin saç taktırmayı yasakladığına dair başka rivayetler de vardır (bk. Müslim, Libas, 116-120). Bir kısım İslâm bilgini bu hadisleri delil alarak saç taktırmanın dinen caiz olmadığı söylemişlerse de hadisler tetkik edildiğinde Peygamberin saç taktırmaya izin vermemesinin, muhatapları aldatmaya ve yaratılışı değiştirmeye yönelik olduğu görülür (bk. Müslim, Libas, 120).

Ancak kişinin saç dökülmesini engellemek veya dökülen saça tedavi uygulamak amacıyla ilaç kullanması veya bitkisel yöntemlere baş vurmasının bir sakıncası yoktur.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..