Ev İçin Biriktirilen Paraya Zekat Düşer mi?

s.a 2011 yılında kooperatife girdim ve ev alacaktım.fakat elde olmayan sebeplerden dolayı bina inşaat halindeyken evi 2014 yılı haziran ayında sattım.alsaydım ilk evim olacaktı.kimse ile sözleşme veya anlaşmam yoktur.fakat hanıma bu parayla inşallah ev alalım dedim.bu niyetimiz bu para ile ev almak.ayrıyeten ev almak içinde para biriktiyorum.biriktirdiğim bu paranın bir kısmının üzerinde 1 yıl geçti.bu paralara zekat düşermi?olaki bu parayı ev alma niyeti ile biriktirdik fakat sonra başka bir asli ihtiyacımıza harcadım.harcadığım kısmına zekat düşer mi?

Ev asli ihtiyaç olduğu için eldeki para ile ev alınmış olsa idi eve zekat düşmez idi.Ancak ev niyeti ile biriktirilse bile 80 gr altın değerini bulan para veya altın nami yani üreyici cinsinden olduğundan zekata tabi olur.

Şimdi 2014 de sattığınız evden aldığınız para üzerinden 2015 haziran itibari ile bir yıl geçtiği için şer'an zekat vermeniz farzdır.

İkinci olarak ayrıca biriktirilen paranın üzerinden bir sene geçen kısmıda diğer meblağ üzerine ilave edilerek zekatı hesaplanır.Ve tamamı üzerinden zekat verilir.

Ayrıca altı veya gümüş olsun elde bulunan süs veya takı olsun farketmez bunlarda ilave edilmek suretiyle zekat yekün üzerinden zekat verilir.

Bu paradan asli ihtiyaç için harcanan kısma zekat düşmez.Zira zekat hesabı yapılırken bir senelik,yiyecek giyecek ve yakacak gibi asli ihtiyaçtan(oturulan ev ve arabada asli ihtiyaç kabul edilir) fazla olan kısmı hesaplanır.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..