Namazda şüphe etmenin hükümleri..

Namazda şüpheye düşmek namazı bozar mı?Namazda şüphe etmek namaza zarar verir mi?Namazda kaç rekat kıldığını şaşıran kimse ne yapar?

Âdeti sürekli şüphe etmek olmayan kimse, namazında şüphe etse, — Bu husus, «ilk defa şüphe eden» olarak kabul edilir. O kimse kaç rek'at namaz kıldığında şüphe etse, — o namazı yeniden kılar. Eğer musallînin (namaz kılanın)şüphesi çok olursa, zanmn galibiyle(üstün basan düşünce ile) amel eder. Eğer zannı gâlib olmazsa, en az olanı alır. O musallî zannettiği şeyin hepsinde,(şaşırdığı şeyleri düşünmek için) na­mazın sonunda oturur.

Musallî,(namaz kılan) namazda şüphe edip kendisine kesin bilgi gelinceye kadar düşünse ve eğer o musallînin düşünmesi namazın rükünlerinden birinin edası mümkün olacak kadar uzasa, üzerine sehv secdesi vâcib olur.

Eğer o musallînin (namaz kılan kimsenin) düşünmesi namazın bir rüknünün edası mümkün olacak kadar uzun olmayıp, ondan az olsa, sehv secdesi vâcib olmaz. Çünkü uzun düşünme namazın rükünlerini yerlerinden geciktiren şeydendir. Az düşünmek ise, kendisinden sakınma mümkün olmayan şeydendir. Bu durumda namaz kılan, o düşünmeyi sanki yapmamış gibi olur.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..